dinsdag 26 mei 2015

WAAROM NIEST EEN HOND?


Honden niezen meestal om hondse zaken en minder frequent omdat er prikkelende stofjes in hun neus kriebelt. Diverse redenen kunnen zijn:

om een impasse te doorbreken en zo spanning af te bouwen. De hond weet even geen raad met een netelige situatie. Met een nies wint hij tijd om de aandacht te verleggen.

de hond begrijpt niet wat je bedoelt en wil met niezen duidelijk maken: leg uit, wat wil je van me?

de hond vindt iets verdacht of raar.

het komt zelden voor dat een hond ten prooi valt aan het griep- of verkoudheidsvirus.

de gevoelige hondenneus kan geprikkeld worden door luchtvervuiling veroorzaakt door uitlaatgassen van voertuigen of sigarettenrook.

Stofvlokken op de vloer die aan de neus blijven kleven of in de neus kietelen. Tijdens graven is er zand of aarde in de neus terechtgekomen die via niezen eruit geblazen worden.

helaas komt het steeds frequenter voor dat honden een allergische reactie vertonen op stofjes (zoals stuifmeel) en pluisjes van planten. Het resultaat: geïrriteerde slijmvliezen, pollenkoorts, of een allergische huidreactie die te herkennen is aan kleine rode, hevig jeukende pukkeltjes.


Let op de wijze waarop wordt geniest: eenmalig of meerdere malen, hatsjoe naar voren, hatsjie omlaag of proest met een wegdraaiende beweging. Leer de specifieke niesbuien herkennen.