woensdag 6 mei 2015

WAAROM GAPEN HONDEN?


Slaap
De hond is lui, slaperig of moe. Uitrekken na het wakker worden, gaat vaak gepaard met een grote geeuw.

Gespannen
De hond staat onder spanning omdat een situatie onduidelijk is. Doordat de hond zijn omgeving niet kan voorspellen of beïnvloeden, raakt hij nerveus/gestrest. Een diep luchtje scheppen (gapen) ontspant. 

Ongeduld
Een hond kan net voordat je hem uit gaat laten, gaan gapen. Door heel diep te ademen wordt de hartslag hoger en komt er weer een flinke dosis zuurstof in longen en hersenen. Zo verhoogt hij zijn energiepeil en maakt hij zich klaar voor het uitje.

Kalmerend signaal
Je hond begrijpt niet wat je bedoelt of is de oefening of het spelletje zat. Hij gaapt. Het is bedoeld als een kalmerend signaal: graag een time-out, of stop. Je hond zal het zeker waarderen als je een pauze inlast of een stapje terugdoet.  

Piepende kaken
Gapen gaat eventueel vergezeld met piepende kaken. Door gespannen spieren rondom de stembanden worden er hogere geluiden geproduceerd. Piepende kaken van honden hoeven niet geolied of gesmeerd te worden. Door te gapen c.q. zijn bek wijd open te sperren, ontspant de hond zijn kaken.

Spiegelen
We nemen onbewust waar wat anderen doen en hebben de neiging hun houding en handelingen over te nemen. In de psychologie heet dat: spiegelen. Deze ondoordachte actie is ook de hond niet vreemd. Probeer het maar eens: gaap en je zult zien dat de hond, net als mensen, je na(g)aapt.