maandag 22 juni 2015

ANAMNESE


Voor iedereen die meeleeft met Skip en geïnteresseerd is in het complete medische dossier. De anamnese van half december 2014 tot nu (juni 2015).

Half december 2014
Een traanoog. We gaan er in eerste instantie vanuit dat het om een ordinair windoog (milde ooginfectie) gaat, en deppen met steriel water en lauwe melk (bevat lichaamseigen eiwit dat genezing bevordert). 

18 december
Geen verbetering, dat had wel gemoeten. Vitamine A zalf (opthosan) bij de dierenarts gehaald. Geen vooruitgang. Cavasan (vitamine A plus antibiotica) wordt vanwege de bijnaboycot van antibiotica moeizaam verstrekt. 

Begin januari 2015
Tranen rollen uit Skips linkeroog. Skip krijgt vanaf nu elke dag 75 mg Rimadyl ontstekingsremmer/pijnstiller.

20 januari
De dierenarts van dierenkliniek de Postwagen geconsulteerd, omdat het linkeroog zwemt in oogvocht, het derde ooglid zichtbaar is, en Skip slecht ziet. De meegekregen Oculsan druppels (hydrocortisonpreparaat) bieden geen soelaas. 

eind januari
Een doorverwijzing naar de oogspecialist. 

5 februari 
Oogspecialist A. Heijn constateert geen beschadigingen aan het oog, geen infectie, ontsteking, of aanwijzingen voor enge opkomende tumoren. De traanbuis wordt gespoeld, maar die is in orde. Het tranen is niet de oorzaak, maar een gevolg: een minuscuul zwellinkje in de ooghoek drukt waarschijnlijk de traanafvoer dicht, waardoor de tranen overlopen. Mogelijk wordt er daardoor meer traanvocht geproduceerd. Wat de bron is van dat zwellinkje dat er al twee maanden zit, blijft vooralsnog onduidelijk. De eenzijdigheid doet geen overgevoeligheid vermoeden. 

5 - 10 februari
Skips ogen worden gezalfd met Terra-cortril. We stoppen na vijf dagen omdat zijn oogleden opzwellen en de binnenhuid roder wordt in plaats van rozer. Vrij snel is de toestand weer hetzelfde als bij aanvang, plus Skip heeft een lelijke rode streep onder zijn oog, ondanks continu wegvegen. Om klaarheid te verschaffen zou een MRI scan uitkomst kunnen bieden. Dit gaat ons vooralsnog een beetje ver. Het middel moet niet erger worden dan de kwaal. Want Skip wrijft niet in zijn ogen en los van zichtverlies waardoor hij gekke-koeien-slidingen maakt op een donkere ondergrond, schijnt hij er relatief weinig hinder van te ondervinden.

maart 
Om Skip (bijna 11 jr.) te helpen en hem niet verder als proefdier te misbruiken, ontpoppen we ons als detective: wat is er sinds die tijd gebeurd, wat is er anders dan voorheen. Skip speelt een week voor stadse hond. Hij mag niet jagen en graven om uit te zonderen dat schurende grond of zand, prikkend struikgewas of striemende takken de boosdoeners zijn. Omdat ik er niet van houd om ‘nee’ te verkopen, zeg ik telkens als Skip een muizengaatje of molshoop wil inspecteren: ‘Denk aan je ogen’. Hij kijkt er verongelijkt bij, maar het is wonderbaarlijk hoe snel hij mijn verzoek oppikt. Het biedt echter geen soelaas. De volgende stap is om te stoppen met de Rimadyl om eventuele bijwerkingen uit te sluiten, hoewel oogproblemen niet vermeld staan. Het heeft geen effect.

23 maart
Dierenarts I. Moors stelt prednison voor. Ik ben daar geen voorstander van om dat zomaar op de gok te doen. Skip begint met een antibiotica kuur van 10 dagen Synolux 250 mg. Daarnaast krijgt Skip in samenspraak met de dierenarts/oogspecialist 10 dagen antihistaminica (cetirizine en levocetirine) om er zeker van de zijn dat het zwellinkje geen allergische reactie op iets is.
Skip voelt zich goed, maar het oog puilt steeds meer uit.

21 mei
Afspraak Veterinair centrum Someren met oogspecialist A. Heijn  en drs. L. Paardekoper tandheelkundig dierenarts. Er wordt een echo gedaan en tijdens een roesje (sedastart/dormicum) worden 3 bioptenen en een buisje troebel vocht afgenomen. Drukmeting: de oogdruk van de ogen is prima.

26 mei
Uitslag biopten: het is uitsluitend stug ontstekingsweefsel. De bron blijft onbekend. Het linkeroog popt nu minder naar voren, maar meer naar de zijkant. Als Skip kauwt, kluift, eet, of trekt, schiet zijn oog naar de uithoek van de oogkas. Vliegen laven zich buiten aan het overvloedige oogvocht.

9 juni
Oogspecialist Heijn maakt een driedubbele afspraak voor Skip in de UKG.

19 juni
In de UKG Utrecht wordt onder narcose een MRI gemaakt, plus een echocytologie o.l.v. oogspecialist Sylvia Djajadiningrat (en specialist radiologie dr. Susanne Boroffka). De uitslag: Een chronische ontsteking van maar liefst 6 cm doorsnede die ingekapseld zit in Skips linkerspeekselklier veroorzaakt de oogklachten. Een (simpele) ingreep als oplossing waar we op hadden gehoopt, is niet aan de orde.

23 juni
Skip start met een zware Prednisolon kuur.


Wordt vervolgd.