woensdag 10 juni 2015

HOLLEBOLLE GIJS


Binnen één week twee keer liefkozend ‘Beertje’ genoemd worden door totale vreemden. De grens van wat toelaatbaar is, is overschreden: 20 kg mag de weegschaal maximaal aangeven. Eerdaags slaat de adoratie om in 'rolmops'. Toch minder schattig.

Tijdens de negen (!) weken dat Skips jachtvriendinnen in Marokko vakantie vierden, hebben we expres aanzienlijke afstanden afgelegd. Let wel: gewandeld en niet gerend. In je eentje de konijnenpopulatie in toom houden, is ondoenlijk. De lekkere compensatie die de meisjes voor Skip hadden achtergelaten, hielp evenmin om het streefgewicht te bewaren.

De porties van Skip worden gereduceerd: afgepast voer en minder snoepen. Hollebolle Gijs hoort het woord ‘lijnen’ met afschuw aan en krijgt van de weeromstuit barstende honger. De muizenjacht wordt met succes heropend. Ingedikte kalfjesvlaaien zijn ineens heel aantrekkelijk. Geen eenheidsworst voor Skip. Als de drie hartsvriendjes wat lopen te sjokken in het hondenbos opper ik: ‘Als jullie nu eens met zijn drieën het konijnenkansspel hervatten, dan vliegen de ‘kilo’s’ eraf. En hoeft er niemand op rantsoen.’ Want: ook Byker heeft het op de heupen.