maandag 21 juni 2021

LUIAARDS

luieren is gezond, rust roest, ontspannen voorpoten, relaxte hond,moeten honden altijd bezig zijn
Relaxen: ontspannen voorpoten 

Lui of inactief? Luieren is gezond en rust roest. Moeten honden altijd wat?

Balans

Honden die (buiten) voldoende aan hun trekken komen mogen (binnen) best lui zijn. Naast geestelijke en lichamelijke inspanning hebben honden slaap en rust nodig. Ontspanning is onontbeerlijk voor het herstel van lichaam en geest. Door de juiste balans te vinden tussen rust en actie, leert de hond relaxen. Een uitgeslapen hond is veel beter in staat om leerstof in zich op te nemen.

Rust

Er zijn hondenrassen die bekend staan om hun van nature rustige aard. Zelfs zulke ingetogen honden worden blij van aandacht, afleiding en (gedoseerde) beweging.

Aandacht

Honden die weinig aandacht krijgen en veel alleen gelaten worden, en die zich ogenschijnlijk aan deze schrijnende situatie aanpassen, kunnen apathisch worden. Denk ook aan een (waak)hond die zijn dagen ergens achteraf op het erf slijt in een ren met als enig vertier de voerbak of die toevallige passant. Honden waar weinig mee wordt gedaan, schikken zich helaas te vaak, geven de hoop op, waardoor ze nog minder gezien worden. Ze lijken zich in hun lot te berusten, niets is minder waar: ze zijn gewoon depressief. In de Verenigde Staten zou zo een hond Prozac voorgeschreven krijgen. Beter dan symptoombestrijding is het probleem bij de bron aanpakken: de hond perspectief bieden. Dat kan een nieuwe eigenaar zijn die wel interesse in de hond toont, of de hond eindelijk de liefde, aandacht en beweging geven die hij verdient.

Beweging

Honden die te weinig bewegen en te veel eten, worden vadsig. Door hun corpulentie bewegen ze nog minder en belanden zo in een vicieuze cirkel. Ze worden voor luie donders aangezien, terwijl ze best zouden willen spelen, rennen of gewoon wandelen. Helaas zit hun gewicht (pijnlijk) in de weg. Denkspellen waarmee het bijzettafeltje zijn voer moet zien te bemachtigen, zijn kostelijk als aanloop naar actievere bezigheden.

Gemakzuchtig

Honden die genoegen moeten nemen met even aan de overkant een plasje doen. Honden die een pokkehekel aan regen schijnen te hebben en dan niet willen wandelen. Wie kent ze niet? Is hier sprake van luiheid? Zo ja, van wie dan: baas of hond? Wees eerlijk: had jij geen tijd voor meer dan een blokje om. Ben jij die mooiweerloper?

Lui maken

Toegewijde hondenmamma’s en -pappa’s maken onbewust hun hond lui door ze overdreven te verwennen. Ze lezen de wensen van zijn ogen af. Nog voordat de hond aanstalten kan maken om het kauwbotje dat van de bank af viel te pakken, hebben ze het al voor hem opgeraapt. Door steeds zijn zaken te regelen, wordt de hond - geef hem eens ongelijk - gemakzuchtig. De eigenaar is er vast van overtuigd dat zijn hond geen uitslover is, terwijl hij op die manier een luie hond creĆ«ert.

Slim

Honden zijn meesters in het africhten van hun eigenaar. Door je eigen ongeduld hoeven zij zich niet in te spannen. Denk maar aan de weggeworpen tennisbal die de hond zogenaamd niet kan vinden en die jij trots van het grasveld afplukt. De hond deed alsof hij ‘m niet zag, omdat: hij geen zin meer in het spelletje had, of omdat jij hem gunt lui te wezen 

Actie

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hoe meer je met de hond bezig bent, hoe actiever hij wordt. Door de hond constant te animeren wordt hij of moe, hyper, of laat het afweten. Honden worden zo overprikkeld dat ze moeite hebben met ontspannen. Doseer activiteiten en bouw bewust verplichte rustmomenten in. Voor diegenen die het niet kunnen laten: van rusten kun je ook een oefening van maken. Werkhonden vragen uiteraard om meer fysieke en mentale uitdagingen dan de doorsnee huis- of showhond. 

Senior

Honden kunnen tot hoge leeftijd actief blijven. Laat de gezondheid het afweten, en/of gun je jouw hond zijn welverdiende rustige ouwe dag, dan ben je gauw geneigd hem volop van zijn pensioengerechtigde leeftijd te laten genieten. Echter de ouwe dibbes is geen meubelstuk, hij wil gewoon meedraaien. Gelijk heeft-ie, want: rust roest. Over de dag verdeeld kort en onbelast bewegen, draagt eraan bij om de hond zich fit(ter) en gewaardeerde te laten voelen.