woensdag 23 juni 2021

GLAMPING

glamping, kamperen met de hond, staycation
uit en thuis kamperen

Kamperen is voor de een totale vrijheid, voor de ander is het afzien. Voor honden is kamperen: glamping, een samenvoeging van glamorous en camping. Niet vanwege het in de natuur verblijven in een combinatie van weelde en een bijzondere sfeer, maar de luxe van rond de klok doorbrengen bij de baas (en zijn gezin).

Voorbereidingen treffen

Menige hond vindt kamperen het einde. De reden daarvoor is dat hij in de nabijheid van zijn mens(en) mag blijven: close met je baas, wat wil een hond nog meer. Probeer vóór de grote vakantie een nachtje op een camping in eigen land uit. Test desnoods in eigen tuin. Vooraf oefenen is een spannend feestje. Sla het tijdelijke bivak op als het ’s nachts warm genoeg is en als er geen onweer of regen op komst is. Sleep een matras of een (zelf opblazend) thermo matje, en lekker veel kussens mee de tent in om comfortabel languit te luieren. Van stretchers en luchtbedden zijn niet alle honden gecharmeerd. Voor honden die normaliter niet in de slaapkamer of op bed mogen, is op gelijke hoogte slapen met je baas je van het. Het is een aparte gewaarwording voor hond en baas om in het holst van de nacht onder de Melkweg weg te zeilen en oog in oog met de Grote Beer en Kleine Beer te liggen. Laat over die uitheemse bosbewoners geen misverstand bestaan: voor je het weet blijft de hond in de waakstand. Beleef het nachtleven in je eigen achtertuin waar jullie je in het hart van een minibiotoop bevinden: onbekende raadselachtige geluiden thuis brengen, sporadisch verkeer in de verte, het ruisen van de wind door de bomen, ritselende blaadjes waar muizen en egels trippelen, en katten op de loer. Wij zien weinig in het donker, een hond ziet, ruikt en hoort ALLES. Doe er een schepje bovenop door op de tast fluisterend op ontdekkingstocht te gaan; zo verstoor je tevens de nachtdieren niet. Bij het ochtendgloren worden jullie gewekt door de bedrijvigheid van kwetterende vogels. Oefen alvast met je hond om ontspannen aangelijnd rond de tent te blijven, op de camping zul je daar straks je voordeel mee doen. Op een kampeergelegenheid zijn veel onbekende en onverwachte prikkels. Het is er levendig en een drukte van jewelste. Ga je voor het eerst, boek dan bijtijds een standplaats of vak uit de loop. Alleen een lakmoesproef kan bevestigen of jullie vakantie waar je intens met elkaar opgetrokken hebt, voor herhaling vatbaar is.

Staycation

Laat de portemonnee het niet toe, of lijkt het je gewoon een uniek experiment om buitenshuis quality time met je hond doorbrengen, kies dan voor een thuisvakantie. Tover je tuin om tot private minicamping. De jeugd helpt mee. Een buitenverblijf bouw je van lakens (gordijnen, dekbedhoezen) die je met wasknijpers aan gespannen lijnen bevestigt. Een boomhut of speelhut van takken en bladeren kan ook doen dienst als nachthuisje. Van een kartonnen witgoeddoos fabriceer je een speelse schuilhut met openingen waar de hond en jij je in kunnen verbergen. Met een zelf ontvouwende pop-uptent die geen scheerlijnen en haringen behoeft, kun je zelfs op het balkon van je appartement bivakkeren. Geen tuin of balkon? Geen nood. Samen met je hond en een zaklamp onder het dekbed of de klamboe is dolle pret en geeft het gewenste saamhorigheidsgevoel. Voor het klepraam waar wolken voorbij spoken, huilen jullie gezamenlijk naar de felverlichte volle maan, staren jullie eindeloos naar de sterren en snuiven jullie vakantiegeurtjes op.

Op de camping

Kamperen is een perfecte combinatie van beweging (buiten zijn), plezier en avontuur. Via internet knobbel je van te voren grondig uit aan welke faciliteiten de hondvriendelijke camping en de omgeving moeten voldoen. Aanwezige voorzieningen zoals: te huren mobiele afzettingen voor vrije beweging rondom tent of caravan, een hondenstrand, hondenspeeltuin, terrein voor sanitaire stops, een (omheind) uitlaatgebied waar honden veilig los mogen gaan, een hondendouche voor een schoon binnenverblijf.

De ligging van de camping is bepalend voor de activiteiten. Wil je boslucht inademen dan heb je veelal te maken met teken. Kies je ervoor om ’s nachts onder een heldere hemel met een oceaan aan sterren bij zand en zee te vertoeven, dan zoek je overdag (het hete of winderige) strand en duin op. Een (stilstaande) zoetwaterbron zoals een meer ter verkoeling, trekt overvloedig muggen aan. Informeer naar de basisregels op de camping van jouw keuze. Zaken als hoeveel stuks je mee mag nemen, rassendiscriminatie, of in welke seizoenen honden welkom zijn, vergelijk je voor je reserveert. In het hoogseizoen als de tent vol is, gelden soms andere regels. Tarieven verschillen vanwege prijs-kwaliteitverhouding en op populaire campings hebben huisdierloze gasten soms zonder pardon voorrang. Noteer adres en telefoonnummer van een dierenarts in de buurt voor noodgevallen. Stel thuis vast een digitale opsporingsposter met duidelijke foto samen die je onmiddellijk kunt laten afdrukken om overal op te hangen als je hond de weg kwijt is.

Of jullie onder zeil of onder dak verblijven, zal de hond veelal worst wezen. Van belang is dat jullie er zijn, dat er gebarbecued wordt en dat hij redelijk koel en beschut kan rusten. Bomen of de luifel filteren zonlicht en houden de boel droog. Laat de hond na de lange rit uitkuren, terwijl jullie je settelen. Mocht een beter wetende buurman de tent mee willen opzetten, maak dan alvast een kennismakingsrondje met de hond in de omgeving. Vanzelfsprekend bezorgen campinggasten elkaar zo min mogelijk overlast. Een opgevoede sociale hond die niet onnodig blaft en die bij voorkeur buiten het campingterrein zijn behoefte doet, is een ware ambassadeur voor alle honden. Zouden vakantievierders met kinderen beseffen dat voor hen hetzelfde geldt?

Slaapopties

De hond in de auto laten slapen is af te raden omdat je geen zicht op ‘m hebt. Daarbij is er het temperatuurprobleem: is de auto voldoende koel en geventileerd? Bij opengeschoven autoraampjes bestaat het risico van diefstal. Bovenal is een auto voor de hond een te behappen object om te verdedigen en te bewaken. Waarschijnlijk zal jouw 'alarmsysteem' bij elke voorbijganger met of zonder toiletrol in werking treden. Het meest voor de hand liggend is om de hond veilig bij zijn vertrouwde baas(jes) te laten slapen. De kans dat hij dan van zijn ereplaats uit de tent gelokt wordt, is praktisch nihil. Als de flappen van een bescheiden een- of tweepersoonskoepeltje opengeritst zijn, kan de hond voor de ingang posten. Hier kleeft echter de kans van onrust (voor beiden) aan. Onder de blote hemel staat de hond bloot aan weer en wind, naderend onweer, prikkels van buitenaf, beperktere bewegingsvrijheid door de lijn die aan de verankerde grondpen verbonden is. De mogelijkheid dat de hond zich los wurmt of de lijn doorbijt en wegloopt is aanwezig. De hond heeft in ieder geval een isolerende zachte onderlaag zoals de meegenomen mand of een uitrolbare reisdeken nodig tegen optrekkende koude en vocht. Ik heb zelfs weleens twee hondjes op een opgevouwen picknickdeken in de bolderkar zien maffen.

Insecten

Gezoem en geprik. Niets zo irritant als een doorwaakte plaknacht door vampierende vrouwtjesmuggen. Jij hebt je goed beschermd met een smeerseltje of spray. Bij gebrek aan een makkelijke maaltijd steken bloeddorstige muggen hun zuigsnuit net zo lief in de dunne, gevoelige en weinig behaarde hondenhuid. Meestal zal dat slechts een zwellinkje tot gevolg hebben dat zich uitbreidt als de hond eraan krabt. Wapen jullie met insectenlamp, klamboe, horren, en een elektrische vliegenmepper tegen de bloedzuigers.

Rondom de Middellandse Zee en in landelijke gebieden of beboste zones van zuidelijk Europa (en Azië, Afrika en Zuid-Amerika) kan de Phlebotomus, bekendstaand als zandvlieg, ziekten overbrengen. Deze muggenfamilie draagt de wel te behandelen, maar niet te genezen Leishmaniose over. Deze door besmetting met een parasiet veroorzaakte aandoening treft de huid, slijmvliezen, lever, milt of klieren naargelang de ontwikkelde vorm. Preventie is gebaseerd op het voorkomen van gestoken worden. Dat kan met behulp van het dragen van een speciaal daarvoor ontwikkelde tekenband.