dinsdag 1 juni 2021

VRIENDEN VOOR HET LEVEN


Er bestaan allerlei soorten vriendschappen: friends for a reason, for a season and for a lifetime. Bij honden is de eerste ontmoeting cruciaal. Tien tegen een dat de negatieve associaties van een slechte start in het geheugen staan gebeiteld. Zonder positive vibes zullen ze nooit vrienden worden. Geur, gemoedstoestand, emotie, gemeenschappelijkheid in spel en bejegening, gelijkwaardigheid, herkenning (ras) en aansluiting spelen een rol.

Teddy

In een nieuw hofje in de wijk lopen we  Pops liefje Teddy tegen het lijf. Piep piep, kus kus, kwispel, kwispel. Teddy's mandje ligt op onze weg dus begeleidt Pop 'm naar huis. Ze lopen gezellig samen schouder aan schouder op. Wanneer we de straat waar Teddy woont inlopen, zet Pop de pas erin. Blij gaat ze voor het inkijkraam naast de deur staan staartzwaaien, in de hoop Teddy daar te zien, terwijl ze er tien seconden geleden nog naast liep. Voor honden voldoet kennelijk ook de combinatie plaats/emotie. Totdat Teddy door de voordeur naar binnen hopt, heeft ze twee lieffies. Pas wanneer hij in de hal op de mat staat om afscheid te nemen is hij weer een en dezelfde hond.

Mats

Elke morgen tippelt Pop via de brandgang naar de achterom van Mats. Ze doet er nogal moeite voor en aan haar doen en laten menen we af te lezen dat ze hem mucho leuk vindt. Gluren door het hek om een glimp van hem op te vangen. De vriendschap is wederzijds want wanneer Mats buiten is, is hij buiten zinnen en piept Pop. Geregeld legt hij een tegenbezoekje af. Als ik buiten ben, open ik de poort zodat ze samen kunnen rennen. Het spelletje is dat Pop hem al blaffend opjaagt en Mats als een dolle crazy rondjes door de tuin rent. 

Zazzi en Payka

Zazzi was Pops eerste speelkameraadje. Payka is haar grote zus. Ze zien elkaar eigenlijk te weinig, maar als ze mekaar zien is het als vanouds. Ze pakken de draad weer op waar ze de laatste keer gebleven zijn. Net als bij mensen is niet de frequentie een pijler om de vriendschap te onderhouden, maar de vertrouwdheid en de binding die je met elkaar voelt.

Byker

Uitzonderingen bevestigen de regel. Byker was van geen enkele hond gecharmeerd dus ook niet van pup Pop die op veilige afstand van haar bleef. Voor de verbinding zorgde koekjestante Marly (welke hond is er niet stapeldol op haar). Het milder worden met de ouderdom deed de rest. Het had dus wat voeten in de aarde, maar nu wandelen Byker en Pop om de week als beste vriendinnen. Een uitgelaten Pop daagde haar van de week zelfs uit om te spelen zo op haar gemak voelde ze zich.