zondag 8 maart 2015

VEILIG OVERSTEKEN


In alle vroegte rijden we naar het dichtstbijzijnde bos. Op de rijweg steekt een hautaine roodgestreepte kater zonder blikken of blozen de weg over. Hij is er zo van overtuigd dat wij stoppen, dat hij niet eens richting auto kijkt. 

Hij doet me denken aan de verjaarde tuttifruttimix Toby die doordat hij als pup gebumpt had met een luxewagen 100% verkeersveilig was. Geduldig wachtte hij net zolang tot er geen verkeer meer was en stak dan over. Automobilisten die hem welwillend voorrang verleenden, vertrouwde hij niet.

We stoppen bij het zebrapad waar een flierefluitende merel net zo vroeg uit zijn nest is als wij. Hij steekt zelfverzekerd met de benenwagen over. Krijg nou wat! Een merel die gebruikt maakt van een oversteekplaats voor voetgangers. Het moet niet gekker worden. We schateren het uit. Aan zijn resolute stappen valt af te lezen dat hij op de hoogte van de verkeersregels is, of over een flinke scheut fatalisme beschikt of over een uitstekende levensverzekering. Heelhuids bereikt hij de overkant.

Ik herinner me Labrador Zoey die heel knap groen en rood bij stoplichten kon onderscheiden in de tijd dat de ratelende blinden- en slechtziendensignalering er nog niet aan gekoppeld was. Bij rood bleef hij keurig op de rand van het trottoir zittend wachten, bij groen stak hij over.