maandag 16 maart 2015

WAAROM ETEN HONDEN GRAS?

Vooral in het voorjaar als het hoge gras jong en mals is, tref je grazende honden aan waar een koe jaloers op zou zijn. Niet alle honden eten gras omdat ze last van hun maag hebben en hiermee braken willen opwekken. Er zijn uiteenlopende indicaties waarom honden gras eten.

Het kan uit gewoonte zijn. Ze vinden het een ontspannende bezigheid en een sappige salade van het buffet van Moeder Natuur hapt lekker vers weg.

Met dauw bedekt gras van de eerste snit, of nat gras door de regen is een alternatieve dorstlesser als er geen water in de buurt is.

Honden zien soortgenoten gras eten en apen het na.

Instinctief weten honden die last van hun maag hebben dat gras hun keel prikkelt en een braakreactie opwekt. Vaak zie je dit ’s ochtends als de maag al te lang leeg is. De misselijke hond raakt tegelijk met het onverteerde gras via spugen het gele bittere maagslijm kwijt.

Honden met een borrelbuikje of een verstopping eten gras vanwege de extra vezels die de stoelgang stimuleren. Het gras komt ingesloten in de ontlasting naar buiten. Je herkent het vast wel. Er blijft dan zo’n grassprietje bungelen. Altijd zorgen dat je een tissue bij je hebt!

De veronderstelling dat grazers een voedingstekort hebben is onbewezen; ook honden met een uitgebalanceerd dieet eten gras.

Het verschil, gras eten om iets kwijt te raken of genieten van een hapje groen, is te zien aan het kauwen: een hond die wil overgeven slikt het gras inhalig door, terwijl een hond die geniet van het smakelijke gras de tijd neemt om duchtig te kauwen.

NB Gras dat met bestrijdingsmiddelen of kunstmest is bewerkt, is ongeschikt voor consumptie.