dinsdag 31 maart 2015

WAAROM LAAT EEN HOND ZIJN BAL UIT DE BEK VALLEN?


Is het jou weleens opgevallen dat een verzameldriftige hond zijn geliefde bal* vlak voor de ontmoeting met een andere hond uit zijn bek laat vallen? Je zou verwachten dat de collectioneur wil paraderen en pronken met een (eigen of een zojuist veroverd of gevonden) voorwerp uit zijn verzameling: kijk eens wat ik heb! Maar: nee.

Er zijn twee redenen waarom de hond de bal laat vallen:
1.Om nog intensiever te ruiken moet de hond zijn bek vrijmaken. Geurmoleculen die via de bek binnenkomen, worden door het vomeronasaal orgaan gedetecteerd. Dit orgaan van Jacobson bevindt zich in de bek achter de bovenhoektanden in de neusbodem. Met een lege bek is de geuropname op zijn sterkst, zo kan de hond de ander dus optimaal besnuffelen.

2.Showen kan bonje opleveren. Omdat een hond liever zijn bal wil behouden, laat hij hem, voordat een ander ‘m kan claimen, instinctief uit de bek vallen. Zonder hinderlijke hebzucht of overdreven interesse kan de naderende hond poolshoogte nemen, kan de ballenjongen de hond uit de weg gaan, of kunnen beide honden onbelemmerd aan elkaar ruiken. Als de ander vertrokken is, pakt jouw hond de onopgemerkte bal weer in de bek.

Om het ruzierisico te minimaliseren, maak je er een gewoonte van dat je protectionistische hond zijn bal bij een naderende soortgenoot aan jou in bewaring geeft. Verstandig, veilig, en handig indien het een dure en favoriete bal betreft waar de ander mee aan de haal kan gaan. Daarbij versterkt het tijdelijk inleveren van dierbaar bezit jullie vertrouwensband.
NB Ook bij een hoogst interessante plek laat de hond alles uit zijn bek vallen om zo beter geurtjes op te snuiven.

*Vervang het woord bal door stok, speeltje of ander voorwerp van begeerte.