dinsdag 20 januari 2015

WAAROM SPRINGT MIJN HOND TEGEN MENSEN OP?

foto: puppypanic

Als je ‘opspringen’ en ‘hond’ googelt, kom je telkens de vraag tegen: hoe leer ik mijn hond af tegen mensen op te springen. De vraag zou andersom gesteld moeten worden: hoe kunnen mensen voorkomen dat een hond tegen ze opspringt. Want: mensen zorgen er (onbewust) zelf voor dat een hond tegen ze opspringt.

Het begint al bij die schattige pup. Omdat hij nog klein is, zal hij omhoog komen om dichter bij je handen (aai of lekkers) en je gezicht (kussen en likken) te komen. Een pup is onweerstaanbaar, dus geef je hem aandacht in de vorm van een aai, een goed woordje of funest: een koekje. Wat leert de hond? Als ik opspring tegen die mevrouw of meneer krijg ik positieve aandacht en/of wat lekkers.

Dit sorteert het beste effect:
- Handen uit de zakken. Honden weten dat de jaszakken van hondeneigenaars voor 99% gevuld zijn met koekjes.
- Een tegen je opspringende hond voorkom je door je handen opengevouwen voor je en op snuithoogte te houden.
- Indien er geen gevaar bestaat om omver geduwd te worden (zoals bij een lichtgewicht pup) kun je door je knieĆ«n zakken.
- Door de hond enkel te belonen als hij gaat zitten of met vier poten op de grond blijft, conditioneer je jouw verhouding met de hond zo. Consequent blijven.

Wil je NIET dat een hond naar jou toekomt? Vestig dan NIET de aandacht op jouw persoon. Zo vindt een hond jou absoluut niet interessant. Staar de hond niet aan. Kijk een andere kant op door je gezicht en je lichaam een kwartslag van de hond af te wenden.
Schenk geen aandacht aan de hond en zeg niets tegen hem. Houdt de hond vol, dan blijf jij hem zo lang als nodig negeren.

Sommige honden (die je wel een koekje of aai wilt geven) kun je verrassen door vriendelijk tegen ze te babbelen, terwijl je je hand in je jaszak stopt. De focus zal zich nu verleggen, omdat honden gewend zijn dat daar de koekjes vandaan komen.

Soms wordt er door hondenscholen geopperd om effectief hard tegen de hond te schreeuwen om hem op afstand al af te weren: ‘Ga weg!’ Bange honden zul je hiermee imponeren, voor de overigen is dit juist een invitatie om eens een kijkje te komen nemen.

Fiets, loop, of jog zoals je normaal doet: losjes en nonchalant. Ga niet met je armen zwaaien, of brullen. Verminder eventueel vaart (dit geldt vooral voor wielrenners). Een jogger die we laatst tegenkwamen, had zelf een originele en doeltreffende oplossing bedacht. Hij neemt uit voorzorg een tennisbal mee als apport voor een te opdringerige vreemde hond.
Ben je echt bang voor honden, mijd dan een hondenlosloopgebied, zoveel zijn er immers niet.

By the way: het vaak geadviseerde knietje geven, helpt niet. Anders zou bovenstaande vraag niet zo vaak gesteld worden.

Vind je bovenstaande lijst incompleet of heb je opmerkingen? Stuur ze naar info@kluifje.com