woensdag 21 januari 2015

ROUTINE


Noorse Buhund prequel dogtales 15
Elke dag dezelfde ochtendroute, maar soms is dat onuitvoerbaar. De weg die we normaliter oversteken, is thans gebarricadeerd met een rood-witte afzetting. Er staat een torenflat gepland. De nieuwe weg zal er straks omheen worden geleid. ‘Tijdelijke overlast’ noemt men dat. Skip is zo voorgeprogrammeerd dat hij, ondanks het vreemde obstakel dat pal voor onze neuzen opdoemt, gewoon doorstoomt. Iets verderop kunnen we wel verder, maar Skip wil beslist op de gebruikelijke plek naar de overkant. Daar is momenteel een hekwerk geplaatst dat hem nog meer in verwarring brengt. Hij probeert er onderdoor te schuifelen en springt er tegenaan met de bedoeling er overheen te klimmen. ‘Nee, we kunnen echt niet DOOR het hek’, leg ik uit. De ongelovige Thomas accepteert de voorgestelde alternatieve route pas, nadat hij zelf constateert dat we zoals de situatie nu is onmogelijk verder komen.

Op de terugweg van hetzelfde laken een pak. Voorheen namen we de – reeds afgebroken - trapjes. Telkens moet hij iets dat anders dan anders is, zelf geconstateerd hebben, voordat hij overtuigd is. Zijn de trapjes dan soms linksaf of verderop om de bocht? Wat een dilemma’s voor een blonde hond. In plaats van stenen treden ligt er op dit moment een immense zandberg die hoogst aantrekkelijk voor konijnen is, en dus voor Skip. Die gele hoop is meteen het enige pluspunt van alle bouwwerkzaamheden.

Bijna is het zover. De weg is haast klaar en we glippen stiekem door de afrastering. Skip begrijpt er geen snars meer van. Waarom de hele tijd dat geneuzel van ‘kan niet’ en ‘gaat niet’, terwijl het hekwerk nu opeens wél aan de kant kan worden geschoven? Raarrr. Het voetpad naar de weg is aangelegd en opgeleverd. We zouden weer als vanouds het bekende stramien kunnen volgen, ware het niet dat Skip inmiddels zo aan het hekwerk gewend is geraakt, dat hij daar pal voor blijft wachten.