donderdag 1 april 2021

COTON DE TULÉAR

instapmodel

Het is vrijwel onmogelijk om niet bij de allereerste aanblik halsoverkop verliefd te worden op de inschikkelijke Coton de Tuléar met de unieke klederdracht, zijn lach die je niet onberoerd laat en een inborst om te zoenen. Nogal wat beroemde filmsterren vielen voor het oogsnoep: onder andere Jack Nicholson, Meryl Streep, Barbra Streisand, Deborah Messing, en Jane Fonda.

Herkomst en geschiedenis

In 1897 werd Madagaskar een Franse kolonie tot de onafhankelijkheid in 1960. Coton is Frans voor katoen. De Coton de Tuléar bezit een uitzonderlijke vachtstructuur die vergeleken wordt met de kenmerkende witte donzige dotten van de katoenplant. Op het op drie na grootste eiland ter wereld, de Afrikaanse Republiek Madagaskar, zetten ooit ragebolletjes vaste voet aan de grond in de havenstad Tuléar, of Toliari zoals men het daar noemt. Ze reisden als passagier/gezelschap/cadeautje of als employé/rattenvanger op vrachtschepen. Er doet een tweede versie de ronde waarin de hondjes na een schipbreuk aanspoelden, maar die bewering doen we af als ongeloofwaardig. De gezonde hondjes overleefden in groepen in de vrije natuur of hielden zich op bij de lokale bevolking. Daar vermengden ze zich met de plaatselijke populatie. Dat verklaart meteen de opbouw van de huidige naam. Om de gunst van de edelen te bedingen werden de witte wolbaaltjes als presentje aangeboden. De adel was zo verrukt van de hondjes dat ze bij wet een verbod uitvaardigden op het houden van deze hondjes door het gepeupel. Althans dat is de aanname, want de Coton de Tuléar werd le chien royal de Madagascar. In 1966 stelde monsieur Louis Petit (!), voorzitter van la Société Canine de Madagascar de standaard op voor de Coton de Tuléar. In 1969 kwam de erkenning. In 1970 schoof het katoentje aan bij fine fleur van gezelschapshonden in groep 9 sectie 1.2 FCI nummer 283. Vanaf dat moment mochten er, weliswaar mondjesmaat, Coton de Tuléars remigreren naar Frankrijk. Dat land heeft intussen de patronage over de standaard.

Karakter

Accenten van de aantrekkelijke Coton de Tuléar, een van de zes Bichons, zijn: charme, hartelijk, open, speels met vlotte bewegingen, vlug van begrip met een gezonde portie eigenzinnigheid, opgeruimd, levendig, aanhankelijk, vocaal, waaks, trainbaar. Hij behoort stabiel en bestendig te zijn en is niet snel onder de indruk van wat dan ook. Hij heeft meer courage dan zijn knuffelig uiterlijk op het eerste oog doet vermoeden. De schalkse potsenmaker met of zonder koddig hoogstaand ponystaartje afgetopt, heeft de lach aan zijn kont hangen. De Coton de Tuléar is het ideale instapmodel: er valt werkelijk niets op aan te merken. Daarom bekijken we het vanuit een ander oogpunt: waaraan moet de (toekomstige) eigenaar aan voldoen? Het baasje van de mensgerichte hond moet vooral tijd voor hem vrijmaken. Da’s een sinecure, want de hond vindt ALLES leuk zolang jullie maar samen zijn; of je nu gaat winkelen, een strandwandeling maakt of gezellig samen op de bank tv kijkt. Gedijen doet de hond overal, zowel op vijfhoog of in een vrijstaande villa met tuin. Een druk gezin of single? Zolang je hem voldoende aandacht geeft, is hij gelukkig en blij.

Sociaal gedrag

De Coton de Tuléar kun je alleen maar ophemelen. De wolk van een babyhond is een ongecompliceerd zieltje. Hij houdt van alle wezens op deze aarde en waait met ‘alle’ winden mee. Is het smetteloze wollebolletje dan volmaakt? Entre nous: op een haartje na. Als achterblijver is de gezelschapshond minder geschikt. Hij is onafscheidelijk met zijn baas verbonden, zijn aard rechtvaardigt dat. Daarom verdubbelen veel eigenaars het aantal.

De Coton de Tuléar en je eigen schatteboutjes vormen samen een blijspel. Net als kinderen die niet genoeg kunnen krijgen van elke avond hetzelfde voorleesverhaaltje voor het slapengaan, zo kan de Coton de Tuléar eindeloos een balletje apporteren en ongeremd rennen en spelen. Vanwege hun karakter, het is beslist geen watje, zullen ze niet zo snel zullen mauwen. Leer je kinderen en hun vriendjes om het wattenbolletje met de nodige voorzichtigheid te behandelen en verbiedt ruig spelen.

Opvoeding

De opvoeding van de Coton de Tuléar loopt geolied als je hem met genegenheid en waardering behandeld. Een echt beginnershondje dat je met de Franse slag kunt opvoeden. Hem van katoen geven komt absoluut nooit aan de orde op de puppy- of beginnerscursus. En ach, mocht je lieverd een keertje ondeugend zijn, dan neem je dat op de koop toe.

Punt van aandacht is de waaksheid, al spreken de berichten hierover zich tegen: opvoeding, woonomstandigheden en persoonlijkheid zullen ermee te maken hebben. Als iemand of iets niet pluis is, laat hij van zich horen. De waarschuwingskef is bij één hondje eenvoudig uit te zetten. Binnen een harmonisch roedel waar de Coton de Tuléar zich het meest prettig bij voelt, opereren de samenwerkende leden luid blaffend.

Beweging

De Coton de Tuléar is energiek. Dat wil niet perse zeggen dat hij extreme beweging nodig heeft in de vorm van wandelingen. Thuis uitgedaagd worden met een speeltje of stoeien met een hondenbroertje of zusje is voor hem ook afleiding. Natuurlijk, hij vergezelt je graag in het bos, het park of tijdens een rondje om de kerk. Het is hem haast om het even of de zon schijnt of het pijpenstelen regent. Hij maalt niet om een natte vacht of modderpoten. Geschikte 

Gezondheid

Net zoals menig ras kampt de Coton de Tuléar ook met enige problemen. Gelukkig worden ouderdieren die zijn aangesloten bij de rasverenigingen tegenwoordig preventief getest op Patella Luxatie, oogafwijkingen, CMR (Canine Multi-focal Retinopathy is een oogafwijking waarbij meerdere, gescheiden, cirkelvormige verhogingen in de retina worden waargenomen. Deze afwijkingen, ietwat lijkend op blaren, verschillen in grootte en locatie, hoewel ze typisch in beide ogen van een aangetaste hond aanwezig zijn. De symptomen ontwikkelen zich op jonge leeftijd. Binnen enkele uren tot maximaal enkele weken na de geboorte kunnen de kenmerken die horen bij deze dna-varianten waargenomen worden. De meeste honden zien normaal. De ziekte heeft tot gevolg dat de hond beschikt over verminderd zicht of blind wordt, BNat Banderas  Neonatal Ataxia of Bandera’s syndroom (naam van de Coton de Tuléar pup met de eerste verschijnselen) is een genetische mutatie die het zenuwstelsel beïnvloedt en alleen bij de Coton de Tuléar bekend is. Door een stoornis in de samenwerking van de spieren ontstaat een onbekwaamheid tot het verrichten van ordelijke bewegingen. Ondanks de opgesomde ziekten ligt de gemiddelde leeftijd van de Coton de Tuléar vrij hoog: tussen de 14 en 19 jaar.

Verzorging

De Coton de Tuléar heeft een zachte, soepele, volle en dicht ingeplante halflange witte vacht die iets mag golven, de korte ondervacht geeft het volume. Schakeringen mogen in minder mate op het lijfje voorkomen, mits ze het witte totaalbeeld maar niet verstoren. Over lichte vlekken op zijn hoofdje doet de vrolijkerd niet moeilijk: zwarte, grijze of reebruine haren tussen het wit, of champagne in het haar; zijn leven is een feestje. Naarmate de leeftijd van Coton de Tuléar vordert, vervaagt de pigmentatie en blijft er uiteindelijk het gangbare lakenwit over.

De opvallende kuif als gordijntjes in een middenscheiding zijn kijkvensters, een kam rechtop gehouden door een fleurig elastiekje geeft hem iets komieks, en een passend strikje laat de kwast sierlijk als een fontein uitwaaieren. De Coton de Tuléar viert elke dag verhaardag. Hij verliest namelijk net als een mens constant haren. Door de vacht twee maal per week te verzorgen, ondervang je lastige klitten (met de hand ontwarren) en borstel je de haren die afscheid willen nemen eruit. De poespas voor een show laat de hond zich welgevallen. De opvallende omlijsting van de gecoiffuurde deelnemer - liggend op de kaptafel en klaar om getoond te worden in de ring - doet denken aan de wonderschone natuur die op Madagaskar voorkomt: een silhouet van een gevarieerd massief met glooiende vlakten. De Coton de Tuléar: je kunt er bladzijden over vol kalken, zijn reputatie blijft smetteloos.