Juist nu de hondenscholen dicht zijn vanwege covid-19 is er een mega aanwas van honden. Al die nieuwbakken eigenaars hebben behoefte aan recente en bruikbare informatie. De titel 'Trekken aan de lijn' suggereert dat er oplossingen worden aangedragen voor het trekken aan de lijn van de hond. Hier gaan we het echter hebben over het onnodig meetrekken of meesleuren van een hond die pas op de plaats houdt door de eigenaar. Onderweg zie ik geregeld eigenaars die hun coronahond meesleuren in plaats van even geduld op te brengen om de hond indrukken te laten verwerken of een situatie waarin hij geplaatst wordt/gaat worden in te schatten.
Voordat je actie onderneemt, moet je weten waarom de hond dat specifieke gedrag vertoont. Waarom houdt de hond halt? Pas als je het WAAROM weet, kun je een oplossing toepassen. Daarbij is elke situatie, persoon en hond anders. Best ingewikkeld allemaal voor een beginner, maar je hond verdient het om liefdevolle en vakkundige begeleiding te krijgen. Leer honden(lichaams)taal. Wees positief en probeer het eens met vragen. Door vriendelijke vragen kom je vaak het verst.
Halt
1. de situatie is voor jullie beiden veilig.
2. je hond stokt en is niet voornemens om van zijn plek te komen.
3. neem in je op waar de hond mee bezig is of wil zijn.
4. bedenk of bemoeienis of geduld nodig zijn plus.
5. wat wil je bereiken met eventuele inmenging.
Redenen waarom een hond niet met je mee wil, kunnen onder andere zijn:
- een fysieke reden (moe, pijn, oververhit)
- zijn neus neemt een lekker geurtje waar en de hond wil dit tot op de bodem onderzoeken.
- de hond onderzoekt met zijn ogen iets onbekends wat hij (nog) niet thuis kan brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wapperde zak op straat, of een tuinbeeld ...
- hij ziet een soortgenoot waar hij naartoe wil
- Dralen. De hond weet dat aanlijnen na het loslopen 'uit met de pret' betekent, en heeft nog geen zin om naar huis te gaan
- De hond zijn oren/ogen/neus nemen iets waar hij niet gerust op is of wat zijn interesse wekt en dat afwachting en/of nadere inspectie verdient.
- het is zijn kwaliteitstijd en jij wilt de duur inkorten. De hond is het er niet mee eens.
NB Bij loslopen en op afroep laten komen kan in de ogen van de hond een andere hond/persoon de weg naar jou toe 'blokkeren'. Het voelt pas veilig om te komen als het obstakel uit de weg is.
Oplossingen:
Heb geduld! Die paar luttele seconden/minuten die de hond van jou vraagt, kun je best missen.
Gun de hond de tijd om indrukken te verwerken. De hond wordt er stabieler door: op de langere termijn behaal je hierdoor tijdwinst. Je zult zien dat je geduld beloond wordt. Als de hond de situatie heeft doorgrond zal hij uit zichzelf meelopen.
Motiveer de hond om zonder dwang zelf de beslissing te nemen om mee te lopen. Wanneer hij uit vrije wil op jouw vraag in mag gaan, bouw je credits op bij een hond. Bij een volgend dilemma zal hij eerder op jouw vertrouwen of aan je verzoek gehoor geven.
Doe de hond aan een lange (minimaal 5 meter) lijn. Zo heeft en voelt hij meer vrijheid. Baas en hond zijn zo in staat om beter hun eigen tempo te bepalen en dat loopt wel zo fijn.
Paai de hond met mooie praatjes om uit eigen beweging mee te komen. Stel hem iets anders leuks in het vooruitzicht.
Lok hem met een lekkertje. Met menige hond kun je zelfs overleggen!
Zet humor in. Honden houden van humor.
Wil je niet dat een hond ergens snuffelt, iets oplikt of opeet? In plaats van je telkens aan dit gedrag te storen of te ergeren, koppel je hier vooraf een universeel woord of een onomatopee (klanknabootsing) aan. Een hond is een gewoontedier; na een aantal keren zal je hond het begrijpen. Al naar gelang zijn gretigheid zal het gedrag afnemen/verdwijnen/of zal hij (met tegenzin) gehoor aan je oproep geven.
Zie ook aanverwante onderwerpen: mijn Kluifjes blog Plat en waarom gaat een hond liggen en Hanneke Reitsma's blog over snuffelen