woensdag 21 april 2021

MALTEZER

Sneeuwwitje

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land?’ Als we deze prangende vraag beoordelen aan de hand van de staatsieportretten op internet, dan slaat de alomtegenwoordige Maltezer een goed figuur: het gedistingeerde hoofd opgeheven, het nuffige neusje, een lijntje om te zoenen, en de sneeuwwitte sluier die uitwaaiert in een zwaar zijdezacht kleed dat tot op de grond reikt. Volmaakt zou je zeggen, ware het niet dat de haardracht om een dagelijkse kapbeurt schreeuwt.

Herkomst en geschiedenis

Centennia voor onze jaartelling maakte Grieks filosoof Aristoteles al melding van de Canis Melitensis. Het paradepaardje was in het oude Rome en, we stappen met zevenmijlslaarzen, in de renaissance te vinden op de schoot van deftige dames. Zijn voorouders leefden in (haven)plaatsjes langs de kust van het Middellandse zeegebied waar zij in pakhuizen en scheepsruimen werden gehouden om ratten en muizen op te ruimen. Maken we een vertaalslag naar het heden dan is zijn leven nu weer een sprookje. Als gezelschapshond wordt de Maltezer met alle egards behandeld. Werken voor de kost hoeft hij niet meer. Voor de verwende smaak van de fijnbesnaarde Maltezer komen muis en rat nou vermomd als exquise sappige vleesstukjes uit kuipjes; soms zelfs mooi gearrangeerd op zijn bord. De naam van de bleekscheet vindt zijn oorsprong in (Italiaanse) kustplaatsen en eilanden zoals het Siciliaanse Melita, het Adriatische eiland Meleda en de dwergstaat Malta. ‘Maltees’ is te herleiden naar het Semitische woord ‘Malat’ dat synoniem is aan schuilplaats en haven. Bij de Bichon Frisé is een link zichtbaar naar de Maltezer. Ze behoren beide tot FCI groep 9 gezelschapshonden waar de Maltezer valt onder nummer 65 sectie 1 Bichons en aanverwante rassen. Italië claimde het beschermheerschap van het lieve leeuwtje.

Karakter

De veelzijdige hond met de Zuidelijke inslag etaleert zich als vriendelijke gezelschapshond edoch met bijlagen. Als professionele aaihond laat hij zich graag knuffelen door mensen met een zorgindicatie. Als gewillige aankleedpop is hij heerlijk om mee te doedelen, hoewel de schoonheid beslist geen watje is. Als zachtaardige en gezeglijke schoothond verschaft hij de oudere medemens aanspraak. Als inschikkelijk en hanteerbaar kindervriendje is hij een speelkameraadje voor de complete familie. De schone slaapster kan uren languit als een prinses op de erwt vertoeven op bed, kussen of schoot. Geen wonder dat de Maltezer zo uitgeslapen is. Hij is een flexibele hond die zich zonder morren aanpast, mits je hem de ruimte geeft om hond te zijn.

Sociaal gedrag

Er doen zich regelmatig tragische incidenten voor met Maltezers. Op hun manier vinden Maltezers zich namelijk stoer, waardoor ze simpel ondergesneeuwd kunnen worden. Je ziet daarom nogal eens dat aangelijnde Maltezers worden weggehouden bij soortgenoten. Als kleintje ben je reuze kwetsbaar. Toch is het beter om de Maltezer tijdens de inprentingsfase op een leuke en veilige manier kennis te laten maken met andere honden. Immers als híj zich volgens de etiquette gedraagt, zal een andere hond ook eerder geneigd zijn om zich beleefd te gedragen. Hierbij een oproep aan alle hondenbezitters om zich te houden aan de onuitgesproken regel dat je jouw hond (aan de riem) aan de voet houdt bij een naderende aangelijnde hond. De makkelijke Maltezer kun je overal mee naar toenemen. Hij is zeer in trek bij vakantieliefhebbers. Hij is overal welkom en de hanteerbare Maltezer mag vanwege zijn proporties als handbagage bij de eigenaar in het vliegtuig blijven.

Je kunt meerdere Hagelwitjes tegelijk houden, maar de hond kan zichzelf uitstekend vermaken. Bijvoorbeeld met een pluche poppetje of beestje dat hij liefkozend als een pup likt. Dat verzorgende aspect heeft hij minstens afgekeken bij zijn mensenouders. De Maltezer zal best zijn vergeet-mij-nietblik opzetten als je weggaat, maar de hechtpleister benut de enkele uurtjes die hij alleen moet blijven om, gaap, bij te slapen.

Opvoeding en beweging

De Maltezer is een absolute beginnershond. Doorgaans zal de opvoeding gladjes verlopen. Je moet van heel slechte huize komen, wil je daar iets aan verknoeien. Toch ligt er één gevaar op de loer. Eigenaars hebben de neiging om hun dot van een pup te vertroetelen met aandacht en lekkers. Ze vergeten dat de van wezen uit bescheiden Maltezer net zo goed listig en eigenwijs kan zijn. Ze lezen de wensen van zijn ronde wakkere kooltjes af en de hond doet er zijn voordeel mee. Hij wordt vadsig, lui en Oost-Indisch doof. Gehoorzamen gaat niet vanzelf, zelfs niet bij een Klein Duimpje. Voor je het weet loopt het gewiekste Wolkewietje over je heen. De opgevoede Maltezer is volgzaam. Je kunt zelf met hem oefenen of een puppycursus volgen waar híj met meerdere zaken kennis kan maken en jíj bij de les blijft. Maltezers reageren met gekef op verdachte geluiden. Ga voortvarend met ongewenst blafgedrag aan de slag. De kneedbare Maltezer is uiterst toeschietelijk. Actief of lui? Het is de levendige Maltezer om het even. Hij kan blij zijn met meermaals per dag flaneren in de buurt en met langere wandelingen in park en bos. Het Maltezer loopje is gelijkmatig, rollend, vrij, en forte en piano drafstapjes. Heeft hij de gekke vijf minuten, dan sjeest hij uitbundig de kamer of het grasveld rond. Met tegenzin (met of zonder dekje) naar buiten als het regent? Hij gedraagt zich naar hoe jij het hem hebt aangewend. Vertel hem dat volgens de Italianen in de regen lopen geluk brengt: sposa bagnata, sposa fortunata.

Gezondheid en verzorging

Bij de Maltezer kan zich de breed voorkomende orthopedische aandoening Patella luxatie voordoen. Patella luxatie is het van de plaats schieten van de knieschijf, waarbij deze naast het gootje kan komen te liggen waar hij normaal in hoort te zitten. Het vaakst komt de incidentele (habituele) vorm voor, waarbij de knieschijf naar binnen schiet. Men onderscheidt verschil in ernst (graad) en richting waarin de knieschijf zich verplaatst. Afhankelijk van die mate wordt vastgesteld of er sprake is van overgangsklasse dan wel graad 1 t/m 4. Bij de laatste is er sprake van een voortdurende verplaatsing van de knieschijf waarbij deze niet eens meer op zijn plaats te krijgen is.

Voordat je met je lelieblanke Maltezer kan marchanderen, is er werk aan de winkel. Voor de aanhalige Maltezer is het gefrut pure verwennerij. Doet je leeuwinnetje een tikkie kattig? Wees dan coulant. Dat ze geen polonaise (van jou) aan haar lijf wil, is waarschijnlijk te wijten aan de loopsheid. De lange manen moeten elke dag laagje voor laagje worden opgepoetst anders verandert de gladgestreken Zwabber in een Zwiebertje. Door naast de wekelijkse grote beurt, dagelijks vijf minuten te borstelen, krijgen klitten geen kans. Vergeet de oksels en (rondom) de staart niet te kammen. De Maltezer is geen Vrouw Holle die zelf de vacht van zich afschudt. Haar dat de hond moet verlaten, is jouw pakkie an. Voor de lakse eigenaar is de bewerkelijkheid een doorslaand argument om voor de huishond vier tot zes keer per jaar een afspraak te maken bij de trimsalon. Daar worden de sluike laagjes gekortwiekt tot een vlotte haartooi. In vaktermen kun je kiezen uit het scheermodel egaal of het puppymodel met de jeugdige uitstraling

Het toiletteren. Overtollige haren tussen de kussentjes van de voeten wegknippen. De Maltezer grossiert in oorharen. Het royale haar blokkeert de gehoorgang waardoor oorsmeer niet naar buiten kan. Om oorontstekingen te voorkomen, helpt het regelmatig uitplukken met een pincet of met een vingercondoom. Omdat Maltezers een voorkeur hebben voor zacht voedsel, is de kans op tandsteen groot. Minimaal drie maal per week met de tandenborstel in de weer en de hond laten kauwen op kluifjes houden het gebit gezond. Zelfs de ogen moeten er dagelijks aan geloven. Geregeld met een watje met bijvoorbeeld lauw water of een daarvoor bestemd middeltje schoonmaken, minimaliseert traanstrepen. Priemende kuifharen irriteren de ogen. Slapers (stof die na het slapen in de ooghoeken blijft plakken) en pupse (slijmerig traanvocht) kunnen traanogen veroorzaken en de daarbij onvermijdelijke roodbruine traanstrepen. De kuif samenbinden of strikken, de pompon met gel of vaseline achterover kammen (gebruik een kam met V tanden) of de pluim snoeien behoren tot de voorzorgsmaatregelen. Als je een voor de Maltezer geschikte shampoo en conditioner gebruikt, mag je hem zo vaak wassen/bleken als je wilt. Een schone vacht is makkelijker te onderhouden, en is vanzelfsprekend witter.

De showhond wordt niet geknipt en draagt zijn glimmend glanzende Rapunzel haren in een rechte scheiding. Op de romp is de zuiver witte bekleding (een bleke ivoortint is toegestaan) langer dan op de schoft. Het valt recht naar beneden tot over zijn voeten als een strak om de romp gespannen cape. Op het hoofd, de voorsnuit en op het voorgezicht waar het overloopt in de baard, en op de schedel waar het zich vermengt met de beharing die de driehoekige oren bedekt, is het haar heel lang. Het haar van de staart valt naar één zijde van het lichaam zodat het op de flank en op de zij tot aan de hak hangt. De showcoupe zit strak in het gelid. Om pluis, krullen en golven te voorkomen worden papillotten ingedraaid. Het opvallende ꞌcoke kapselꞌ waardoor de vacht niet beschadigt en/of vuil wordt is uit duizenden te herkennen.

Je bent van harte welkom op