zondag 30 mei 2021

SPINONE ITALIANO

 
dolce

Als je in de ogen kijkt van de Spinone Italiano kijkt, daalt er een innerlijke rust over je heen alsof de paus je persoonlijk Gods zegen geeft. Is deze goedgelovige hippie onder de honden echt zo’n heilige als wordt beweerd?

Herkomst en geschiedenis

In geschriften uit de Grieks-Romeinse oudheid werden al grote witte ruwharige jachthonden met een scherpe neus die uitstekend voorstaan en apporteren, aangehaald. De Spinone zou verwant zijn aan rassen als de Bracco Italiano, de Barbet en de Griffon. De gerespecteerde staande hond (FCI groep 7 Voorstaande honden nummer 165 sectie 1.3) koos uiteindelijk het Land van de Laars als domicilie. Niet zo verwonderlijk. De Spinone Italiano is de Michelangelo onder de jachthonden: een cane universalis. Een ingewijde die fazant, snip of patrijs op afstand ruikt, voor de jager het veld afschuimt, voorstaat bij gevonden wild en apporteert. Over water lopen kan de Spinone Italiano die begiftigd is met zwemvliezen tussen de tenen nog net niet, maar water - van regenpoel tot de grote plas - oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uit. Elk terrein of dat nou veld, bos of moeras is, is begaanbaar voor de Spinone Italiano. Zelfs dichte begroeiing vormt geen belemmering. De letterlijke betekenis van ‘spinone’ is stekelig. Dit zou kunnen duiden op zijn ruwharige vacht, het feit dat hij struiken met puntige uitwassen niet schuwt en wie weet is het zelfs een devote verwijzing naar de doornenkroon die Christus op klassieke fresco’s draagt.

Karakter

Of je hem nu aanschaft als jachthond, gezelschapshond of gebruikshond, de ontspannen Spinone Italiano is een toonbeeld van geduld, kalmte en betrouwbaarheid. De velerlei kwaliteiten die hem worden toegedicht zijn lief, ongecompliceerd, braaf, gewillig, gezellig en aanhankelijk. Drukte en wilddoenerij liggen hem niet. De vriendelijkheid zelve houdt het liever relaxed. De ideale eigenaar waar de Spinone Italiano het best bij gedijt, is een net zo flegmatieke persoonlijkheid die zijn zachtaardigheid en aanhankelijkheid waardeert. De Spinone Italiano is een aangename familiehond die la dolce vita (het zoete leven) voorstaat, en zijn geliefde famiglia geniet met hem mee. De aanhankelijke Bello eist thuis nadrukkelijk zijn plek op: aan of op je voeten, of knus naast je op de bank. Hij wil voortdurend de innige band met zijn eigenaar bevestigd zien in de vorm van een goed woordje, aaien of geknuffel. Een aanwensel wat je als beneficio moet zien.

Sociaal gedrag

De Spinone Italiano is een staande jachthond die graag snuffelt. Wild opspeuren, voorstaan en apporteren is voor hem hemel op aarde. Toch hoef je tijdens wandelingen in de natuur geen spaghettiwesternachtige taferelen te verwachten. De gehoorzame hond die oog in oog met wild komt te staan, zal onmiddellijk naar je toe komen als hij gefloten wordt. De stereotype Italiaan drukt zich uit in hartstochtelijk taalgebruik inclusief de bijbehorende dynamische gebaren. De Spinone Italiano vormt daarop een uitzondering: hij houdt niet van poeha noch van stress. Agressie is hem vreemd. Hij kan met alles en iedereen door één deur. Zijn andere honden aan het spelen, dan doet de Spinone Italiano voor spek en bonen mee: als een gedienstige velina (bevallige assistente van een spelshowpresentator) of als toeschouwer. Hij neemt als het ware de kleur van zijn omgeving aan.

De familiehond kun je solo houden, en als ‘enig kind’, met meer honden of met andere huisdieren - huisdieren accepteren, vraagt soms om een stukje begeleiding. Het liefst vergezelt de Spinone Italiano je overal naar toe. Dat kan omdat hij zo (a)aimabel is. Een uurtje of vijf alleen thuis blijven, mits hij voldoende aan zijn trekken is gekomen, accepteert hij gelaten. Met bambini is hij behoedzaam. Hij is geen onstuimige omverloper en vertrouwt erop dat gezinsleden hem niet uitnodigen om de tarantella met hen te dansen. De lange onbevederde staart kan wel gemakkelijk spullen van bijvoorbeeld de salontafel af zwiepen.

Spinoni zijn niet gefokt om te waken. Ze gaan spaarzaam om met hun baritonblaf om: hun torso dat in een vierkant van gemiddeld 65 x 65 cm past, houdt maffioso wel op geduchte afstand.

Opvoeding en beweging

Door zijn zachte en gewillige aard is de vriendelijke Spinone Italiano zeer trainbaar. Hij is een leergierige beginnershond voor de natuurliefhebber die zich in het ras heeft verdiept en over veel vrije tijd beschikt. Een hondenervaren persoon kan de hond zelf scholen. Hoewel een hondenschool de mogelijkheid biedt om geregisseerd andere honden te ontmoeten en de baas bij te spijkeren. Een jachttraining volgen is aan te bevelen. Begin zo vroeg mogelijk met het spelenderwijs aanleren om de hond naar je toe te laten komen door middel van de jachtfluit. Als je de eerste twee levensjaren voldoende investeert in zijn opvoeding en de hond ruimschoots lichaamsbeweging krijgt, dan heb je de tien jaren daarna een betrouwbare en volgzame amice. De hobby- en professionele jager appreciëren hem als werkende partner met een zachte bek waardoor wild zonder schade wordt aangebracht. De (gepensioneerde) eigenaar die van lange bos- of duinwandelingen én gemoedsrust houdt, aanbidt de solide hond omdat die prima zonder lijn kan lopen.

De Spinone Italiano is gefokt om de hele dag mee op jacht te gaan. Het is een snuffelende kilometervreter van wie de zintuigen gestimuleerd moeten worden en die uren en uren per dag zijn poten moet strekken. Dagelijks vrij rond rennen, door weer en wind, in het bos of op het strand zijn onontbeerlijk. Hij kan veilig los en blijft dicht bij je in de buurt. Geen veni vidi foetsie zoals de meeste jagende honden als ze wild zien, maar een vragende blik aan de eigenaar wat te doen. Een simpel aangeleerd ‘nee’ of fluiten, en de hond komt weer langszij. Krijgt de Spinone niet de beweging die hij nodig heeft, dan kan ook hij gefrustreerd raken en eigenwijs worden. De Spinone Italiano gaat in een soepele losse stap en werkt in een verlengde draf die ‘trotten’ (vlug stappen) wordt genoemd. Deze voortbeweging kan hij, afgewisseld met een galop, lang volhouden. Niet-jagende Spinoni kun je een vrijetijdsbesteding aan de hand doen als mantrailing, of zijn neus aan het werk zetten als reddingshond of therapiehond. Na het uitlaten voor langere tijd in de tuin zoet zijn met ogenschijnlijk niks, is dolce far niente (zalig nietsdoen).

Gezondheid

Volgens de Raad van Beheer zijn er geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bij de Spinone Italiano bekend. Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie. Aangezien de Spinone een wat open oog heeft, is het derde ooglid vaak zichtbaar en bestaat er tevens een verhoogde kans op (bindweefsel)ontsteking. Bij de echte Italiaan gaat de liefde door de maag. De Spinone Italiano zul je zelden in de cucina aantreffen. Hij is niet zo happig op eten. Ondanks dat hij geen smulpaap is, spreekt een gevarieerd menu van groente, fruit, en vlees & gevogelte hem wel aan.

Verzorging

De robuuste haren van zijn overjas zijn stijf en hard en moeten regelmatig doorgekamd worden om klitvorming tegen te gaan. Achtergebleven groen in de vacht vindt men zelden. De waterdichte vacht (in de winter dicht en in de zomer glad) beschermt de hond tegen fredo (koud) en caldi (warm). Trimmen laat je ‘m twee keer per jaar of naar behoefte; de een ruit continu, de ander zelden. Omdat de Spinone Italiano zijn ovale kop overal insteekt, is een regelmatige inspectie van de driehoekige oren een aanrader.

De colori van de vacht zijn: puur wit, wit met oranje aftekeningen, wit gespikkeld met oranje, wit met kastanje aftekeningen, wildkleurig of bruingrijs. De meest gewenste kleur is de bruine kleur (marrone) van een monnikspij. De kleur van de neus en oogleden is gerelateerd aan de vachtkleur, dus nooit zwart.

Is de Spinone Italiano dan volmaakt? Na de lange lofzang één weeffoutje. Zijn signatuur, de barba (baard), is veelal bedekt met modder, voedsel of erger. Tijdens het eten en drinken duwt hij zijn hele snuit in het water of de voerbak. Pas dan komt de ware kunstenaar in de Spinone Italiano naar boven. Slijmdraden tekenen als slierten linguini ongewenste fresco’s en plafondschilderingen. Kleding en meubilair worden door het afvegen met een natte baard gerestyled. La Belle Italia is zoals iedereen behoort te weten hét centrum van mode en design. De baard scheren (zowel reuen als teven maken zich schuldig aan deze misdaad) biedt geen soelaas, omdat ook de karakteristieke hangende lippen het speeksel de vrije loop laten. Leer de Spinone Italiano van jongs af aan zijn vieze bek aan jou te tonen, zodat je ‘m meteen schoon kan wrijven. Boenen met zeep is overbodig, altijd een gastendoekje voorhanden volstaat.