zaterdag 15 mei 2021

IERSE WOLFSHOND

Op stelten

Wanneer er op mijn aanbellen wordt opengedaan, dreunt in mijn achterhoofd de carnavalskraker ‘Er staat een paard in de gang’ van Andre van Duin. Ik klem mijn kaken stevig op elkaar: alle zogenaamde grapjes over de schofthoogte van de slanke slungel zal de eigenaresse al tot vervelens toe gehoord hebben, net als: 'Zijn dit de honden uit Netflixseries The Vikings en Game of Thrones? ‘Zo van dichtbij lijkt-ie nog hoger, hè?’ giebelt ze. ‘Maar laat je niet afschrikken door ons gigantje. Kijk hem maar eens onder die warrelige wenkbrauwen diep in zijn lieve welhaast menselijke ogen. Dan snap je waarom de Ierse Wolfshond een gentle giant wordt genoemd.’

Herkomst en geschiedenis

De Ierse Wolfshond is een zeer oud ras dat aan de buitenkant in de loop der eeuwen is bijgeschaafd. Volgens Ierse legenden gebruikten de vorsten en de adel in the past al geweldig grote Windhonden voor de wolvenjacht en tijdens oorlogen. Voor onze jaartelling begon, bestond er al een lijntje tussen de (Hounds), de Kelten, de Romeinen en Griekenland dat eindigde in Ierland. In The history of the Irish Wolf Dog heeft Edmund Hogan S.J. zijn bevindingen nauwgezet op papier gezet. In digitale annalen valt te lezen dat kids in de tijden van weleer in London als attractie een ritje op de gezadelde windhond konden maken, de Wolfshond in antiek Rome stof deed opwaaien in de arena, en men hem in een grijs verleden Ierland meenam naar de rumoerige pub waar hij schijnbaar genoeglijk tussen de menigte drinkebroers zat. Vanaf de 17e eeuw liep hun aantal drastisch terug door onder andere de komst van het geweer en het uitsterven van de wolf in Ierland. De huidige Ierse Wolfshond is de legacy van enkele fanatieke liefhebbers die met ziel en zaligheid het reuzenras dat is ingedeeld in groep 10 windhonden sectie 2 FCI nummer 160, weer hebben opgebouwd. Daarbij deed de Deerhound een flinke duit in het zakje.

Karakter

Vraag elke willekeurige Ierse Wolfshondeigenaar waarom hij gekozen heeft voor een van de grootste hondenrassen en je hoort zonder uitzondering de volgende opsomming: de hond is uiterst vriendelijk, betrouwbaar, buitengewoon lief, zachtaardig en bijzonder aanhalig en aanhankelijk. Laten we vooral niet vergeten dat de Ierse Wolfshond vooral laidback is. Huisgenoot hond houdt van rust, no fuss. Intern gedraagt hij zich beheerst. Binnen vier muren heeft de gezelschapshond wel wat speling nodig. In een volgestouwd vertrek met tuttemerul is hij als een olifant in een porseleinkast. Kijk niet gek op als je meubels zomaar opnieuw worden gearrangeerd. Lage salontafels, instabiele bijzettafeltjes of decoratiestukken binnen zijn range vragen gewoon om een herschikking. Als pup toont de Ierse Wolfshond zich al een designer in de dop: met zijn stevige kaken knaagt hij hup de stoelpoten omver. Wel jammer dat de hond nooit afstudeert in het ontwerpersvak, want nog steeds kun je bij geen enkele winkel een hondenbed aanschaffen waarop zijn hele onderstel past. Geen nood: de Ierse Wolfshond doe je een groot plezier met een eigen twee- of driezits. Jouw bank warmhouden als je naar bed gaat, doet hij zonder te vragen. Thuisbankieren heet dat in eigen kring.

Sociaal gedrag

De Ier met het lange lichaam steekt zijn lange tot middelmatige spitse snuit niet zo gauw in andermans zaken. Hij is losjes in de omgang. Door zijn terughoudende aard zal hij niet gauw op andere (onbekende) honden afgaan. Als een andere hond het al waagt om de reus te bedreigen, zal een teef zelfs dan wars van agressie zijn. De baas van een masculien slag zal wel de controle moeten aanscherpen. Met een simpele stemverheffing is de sensibele hond in het gelid te houden: oef, heb ik iets fout gedaan? Aan een naderend sporadisch niet-vriendje kun je de Ier eenvoudigweg aan voorbij praten. Het ras voelt zich onderling perfect aan. Gezellige onder-ons-groepswandelingen met Ierse Wolfshonden vinden zeer regelmatig plaats. Meerdere Ieren vormen onmiddellijk een jaaggedrag versterkend roedel en halen onder invloed van dat oergevoel alles uit de kast. Oppassen geblazen en tijdig ingrijpen als er omvang handtashonden present zijn. In hun eentje vinden ze die weliswaar oninteressant, maar als roedel zouden ze een dergelijk ukkie zomaar als buit kunnen bestempelen.

De Ierse Wolfshond is een lief maatje (meer) voor kinderen waarmee hij is opgegroeid. Vooral als jouw eigen vlees en bloed net zo netjes is opgevoed als de hond. Want de Ier die rust dus zeer waardeert, is geluidsgevoelig. Aan wild geschreeuw en onenigheid heeft hij een afschuwelijke hekel. Van vriendjes die ruzie maken met jouw bloedjes van kinderen moet hij niets hebben. Waaks is de Ierse Wolfshond totaal niet. Hij is blij met bezoek. Blaffen zul je hem zelden horen doen, hoogstens een bondige wraf bij een ongewoon geluid dat hij niet kan plaatsen. Van de eigen tuin, of dat nu een patiotuintje is of een landgoed, zal hij alleen gebruik maken als jij mee naar buiten gaat. Vergezel je hem niet in de tuin, dan blijft hij standvastig en halsstarrig starend in de houding voor de buitendeur.

Opvoeding en beweging

Met de onstuimige Ierse Wolfshondpup groei je vanzelf mee. In het eerste levensjaar vertienvoudigd de hoogte (van 8 naar 80 cm!) waardoor zijn skelet, pezen en spieren nogal kwetsbaar zijn. Lichaamsbeweging mag vanwege de lange stelten niet te wild en niet te lang zijn. Je hebt geen gladde vloeren waar de hond op kan uitglijden (of je bedekt ze tijdelijk met stroeve vloerbedekking) en je gebruikt een loopplank als de instap van de auto te hoog is. Een inkoppertje: uiteraard laat je niets eetbaars achter op de eettafel of op het aanrecht. Eenmaal opgevoed beweegt de Ierse Wolfshond zich onopvallend door het huis.

Het is misschien gemeen om te zeggen dat de Ierse Wolfshond een beetje dom is, maar zijn intelligentie scoort niet echt hoog op de ladder. Dat komt omdat de autonome hond een one trick pony is. Op één gebied is hij heel gedreven en bedreven: het naar eigen inzicht achterna gaan van wolven (en herten). De teerhartige Ierse Wolfshond voed je op met de zogenaamde zachte hand: zonder dwang de hond motiveren het gevraagde (het juiste) te doen. De basics leer je aan door oefeningen te herhalen of door de hond om te kopen met lekkers. Op commando kunsten laten vertonen, daar is hij geen type voor.

In de natuur is het met de beweeglijke Ierse Wolfshond twee keer per dag prettig en ontspannen wandelen. Hij let zelfs tijdens het snuffelen uitstekend op zijn baas, van wie hij niet ver uit de buurt gaat, omdat hij graag bij zijn mens c.q. zijn groep wil blijven. Tussen de rododendrons in het park of in een eikenbos zal de zichtjager best even een sprintje trekken bij het zien van een konijn of eekhoorn. In uitgestrekte landschappen bestaande uit groene berghellingen, glooiende heuvels, verlaten valleien, glinsterende zandstranden, in bloei staande weilanden snelt de Ierse Wolfshond als de hazewinden. Op zijn stiletto’s kan hij prima uit de voeten, maar hij is geen langeafstandsloper. Liever gaat hij met een soepele hops door ruig gebied of langs de rivieroever of kustlijn. NB De Individuele Ierse Wolfshond zwemt een stukje, maar lang houdt hij dat nooit vol, omdat dit veel te vermoeiend voor hem is. De stad met zijn teveel aan (harde) geluiden bezoekt hij liever niet. Drukte is mentaal vermoeiend en vooral vreemde schelle geluiden doen hem schrikken. Een aandachtspuntje tijdens de opvoeding en de rest van zijn leven: op de juiste manier aan geluiden laten wennen (want je wilt geen steigerende volgroeide Ier in bedwang moeten houden) en af en toe op herhaling de stad in tijdens de volwassen jaren.

Gezondheid en verzorging

Het bekendste nationale symbool van Eire is shamrock (groen klaverbad). Een beetje geluk kan de Ierse Wolfshond wel gebruiken. Het is bekend dat Ierse Wolfshonden in verhouding tot kleinere rassen slechts een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Er zijn uitschieters van 10 of 11 jaar, maar het gros stopt met tikken tot de helft of minder daarvan. Waarom kies je dan toch die specifieke hond uit, vroeg ik aan ettelijke eigenaars. Hun gelijke antwoord: omdat je hoopt dat jouw hond die ene uitzondering is die wel ‘het eeuwige leven’ heeft. Erfelijke gezondheidsproblemen die zich bij het ras voor kunnen doen zijn: botkanker en hartziekten - aan de tweejaarlijkse screening (ecg) werk je mee om de hartziekte onder de (toekomstige) populatie terug te dringen.

Zelf kun je deels meehelpen aan een langere levensverwachting: gedoseerd en met beleid bewegen, je hond slank houden, de kans op een maagtorsie verkleinen door vezelrijk voedsel in porties verspreid over de dag aan te bieden (over het gunstige effect van de voerstandaard lopen de meningen uiteen), geen grote hoeveelheden water laten drinken, binnen 1 uur vóór en tot 2 uur na de maaltijd de hond te laten rusten, voorzichtig zijn met kluiven (de sterke kaken krijgen alles kapot, in hun gulzigheid kunnen ze zich verslikken in grote stukken) de hond goed observeren of er lichamelijk iets schort (ze zijn namelijk best hard voor zichzelf en hebben een hoge pijngrens). De zwiepstaart met zijn dunne velletje is kwetsbaar en raakt gauw beschadigd. Hij hoeft bij het kwispelen maar ergens tegenaan te slaan en er ontstaat een wondje. Plaats bij voorkeur geen obstakels bij de overbekende kwispelplaatsen (zoals de hal). Overigens vernam ik uit welingelichte bron dat gekwetste staarten tijdens het genezingsproces slim beschermd worden door een isolatie foambuis die aan weerszijden met zelfklevende tape aan de tail wordt bevestigd.

De Ierse Wolfshond is heel begrijpelijk een dure klant. Alles dien je in grootverpakking aan te schaffen: specifiek geëigend speciaalvoer en lekkere beloningen, eventuele medicijnen, ontwormen, anti-vlooien en -tekenmiddelen, badlakens, auto, op maat gemaakte mand et cetera. Bezuinigen kun je door zelf de ruwe, harde vacht tijdens de jaarlijkse striptease (door) te plukken. Voor de hond wel zo fijn omdat de tijdrovende en kostbare klus aan dat grote lijf bij de trimster nogal een lange sta is. Zelf de bedekking - in de erkende vachtkleuren: grijs, gestroomd (brindle), rood, zwart, effen wit, reekleurig en elke andere kleur die bij de Deerhound voorkomt - regelmatig borstelen, volstaat.

De belangen van de Ierse Wolfshond worden behartigd door: de Nederlandse Vereniging voor de Ierse Wolfshond ‘Ierdie’ (www.ierdie.net) en de Nederlandse Ierse Wolfshond Club (www.irishwolfhoundclub.com)