woensdag 26 mei 2021

HOND LOOPT MANK

PIJNE POOTJES

Waarom trucjes behalve grappig of onderhoudend, zelfs handig kunnen zijn.

Je hond kan zich zomaar ineens verstappen, zijn pols verzwikken, een poot blesseren, een voetzool beschadigen of gewond raken. Ongelukjes voorkomen kan helaas niet altijd. Wel kun je voorzorgsmaatregelen treffen die hun nut bewijzen als je hond inderdaad ziek wordt of last heeft van klein ongemak. Bijvoorbeeld het oefenen van handelingen waardoor hij minder stress en pijn ervaart en die het voor jou eenvoudiger maken om je patiënt te verzorgen. Verder beweeg- en speltips waarmee je de revaliderende hond lichamelijk en geestelijk kunt afleiden en waar tevens zijn hele conditie van profiteert. 

PREVENTIETIPS

Leren wachten: voor het oversteken (veilig) wachten tot de baas ‘over’ zegt, kan levensreddend zijn.

Oefenen: het op spelenderwijze aanleren van bruikbare commando’s of onbekende (vervelende) handelingen. Bijvoorbeeld: tussen de tenen voelen, poot aangeven, stil op de rug blijven liggen (voor het maken van röntgenfoto’s zonder narcose), snuit in de platte hand leggen.

Medicijnen (of voeding) toedienen: tabletjes leren slikken door de hond (als pup) een snoepje in de vorm van een pilletje te geven. Mmm, lekker, goed voor je. Vul een slagroomspuit met gepureerde voeding en laat de hond hieraan likken. Spuit kleine hoeveelheden in zijn bekje wanneer hij ‘toehapt’.

Verbinden: poot laten geven, verband erom rollen, even laten zitten, verband wegnemen, de poot aandachtig onderzoeken. Niks aan de hond.

Wondverzorging: een zogenaamde wond schoonmaken door een bepaald plekje met een nat propje watten te ‘reinigen’ en vervolgens met een doekje droog te deppen.

Bench: heeft je hond (als pup) de bench leren kennen als een veilige haven, dan is dat extra handig wanneer hij wegens ziekte een tijdlang totale rust moet houden. Ook viervoetige patiëntjes hebben rust nodig. Harde (muziek)geluiden en fel licht worden als onprettig ervaren.

HET HERSTELPROCES

Wijze wenken om het herstelproces soepeler te laten verlopen.

Vaak makkelijker gezegd, dan gedaan: probeer te voorkomen dat de hond wild (op)springt, speelt of rent.

Zet de deurbel (tijdelijk) uit en hang een mededeling op de deur voor visite. Je kunt ook een anders klinkende deurbel installeren waar de hond niet van in alarmfase 8 belandt.

Zet voor post en reclamefolders een ton naast de deur zodat je geen brievenbusgeklepper hebt.

Wil je de hond ’s nachts mee naar de bovenetage nemen omdat hij dat zo gewend is en jij je geruster voelt? Draag hem dan de trap op en af. Doe de (slaapkamer)deur dicht of sluit de trap af met een hekje zodat de hond niet naar beneden kan stormen. Wellicht is het een betere optie om de eerste nacht(en) zelf beneden bij de hond te bivakkeren.

Bij natte en gladde weersomstandigheden kun je de hond ook binnenshuis beweging geven door hem vaker een ommetje door alle vertrekken te laten maken. Indien je in een flat woont, kun je hem wat op de galerij of corridor laten rondscharrelen. Doe een babysokje met antislip zooltje om het ‘zieke’ pootje tegen uitglijden en om vuil worden te voorkomen.

Wil de hond zijn behoefte niet in zijn eigen tuin doen, maar mag of kan hij nog niet ver lopen? Laad de hond in de auto en rijd naar een (bekend) uitlaatplekje voor een korte pitstop. Voor kleine hondjes zijn er wandelwagentjes te koop. Voor een grotere hond kun je gebruik maken van een bolderwagen, fiets- of boodschappenkarretje.

Raadpleeg een fysiotherapeut voor gerichte massage. Hydrotherapie kan eveneens bijdragen aan een vlotter herstel.

Tekenen van een voorspoedige genezing: de hond is levendiger en ondernemender, hij wil aan de (jeukende) roofjes likken, stribbelt tegen als hij gedragen, wordt of vindt het ommetje te kort.

KOMEDIANT

Er zijn geslepen hondjes die al die zorg en (overdreven) aandacht heerlijk vinden en zich graag wat langer willen laten verwennen. Voelt uw hond nog daadwerkelijk pijn, of simuleert hij?

BIJ GEBREK AAN BETER

 

Revalidatiespelletjes zijn ideaal om: de herstellende hond af te leiden van de pijn, mentaal moe te maken, verveling te verdrijven, in beweging te blijven, je hond op te vrolijken. Bekijk zelf wat jouw hond in zijn specifieke situatie aankan. Vraag bij twijfel je dierenarts om advies.

 

Geuren opsnuiven

Voelt je zieke hond zich depressief of lusteloos? Laat hem dan opwekkende geurtjes opsnuiven zoals vanille en kaneel of rustgevende lavendel. Lavendel bevordert de slaap - stop een zakje onder zijn dekentje of hang er een bij zijn mand of in de bench.

Het balletje aan het rollen krijgen


Kniel op een afstand van twee meter recht tegenover je hond op de grond neer. Rol langzaam een zachte bal richting de hond. Nu is het zijn beurt om met zijn neus de bal richting jou te duwen. Snapt hij niet wat de bedoeling is, doe het dan met je eigen neus voor. Zo blijf je de bal naar elkaar toerollen. Legt de hond zijn kop op de bal, dan is dit voor jou het sein dat hij genoeg heeft van het spelletje.

Onder de dekens

Na de operatie kan de hond kouwelijk zijn en behoefte hebben aan warmte. Hij zal zich graag onder de wol laten stoppen. Heerlijk zo'n plaid die over je heen gedrapeerd ligt en dat appelleert aan een gevoel van geborgenheid. Straks als hij aan de beterende hand is, kan hij het zelf over zich heen (leren) spreiden. Maar zolang je ziek bent, is het fijn om vertroeteld te worden: liefdevolle verzorging, aandacht en een vleugje medelijden helpen mee aan de genezing.

Muizenissen


Verveelt je hond zich, maar mag hij niet te wild spelen of zich te druk maken? Woel met een hand onder de deken en schiet, snel als een muis, alle kanten op. Op spannende toon: 'Muizen! Waar zijn ze dan?' Voor ongelovige honden heb je uiteraard een 'echte' nepmuis onder zijn dekentje verstopt. Begrijpt je hond het concept 'muis' nog niet, maak hem dan begerig en laat de muis eerst prooiachtig zien. Heeft hij 'm gevangen, dan kan hij ermee spelen. Altijd handig als de kat van huis is en je een muizenplaag hebt.

Laat maar schuiven.

Een voerbal achtervolgen is een efficiënte manier om een hond die opnieuw moet leren zijn pootje gebruiken (en dat niet goed durft), af te leiden. Ook kun je de hond een brokjesspoor laten volgen waardoor hij ongemerkt loopt. Zo valt het minder op dat hij kleinere porties aangeboden krijgt. Of vul een bakje met bouillon (meteen goed voor de vochtopname), yoghurt, of uitgesmeerde hondenworst en laat hem dat in een rustig tempo over een schone en gladde (keuken)vloer heen en weer schuiven – indien hij morst mag hij dat zelf oplikken.

HANDIGE HINTS 

Pols verzwikt?

Stik een elastisch sportpolsbandje op maat af. De hond draagt het bandje alleen als hij zijn poot gaat belasten, zoals tijdens een wandeling. Het geeft tijdelijk steun waardoor de hond comfortabeler loopt. In rusttoestand laat je het polsbandje achterwege, anders gaat de spiermassa verslappen.

Wond aan een van zijn voeten?

Binnenshuis is een babysokje met antislip handig. Buitenshuis kun je een passend (waterdicht) hondenschoentje omdoen. Of maak zelf van stevig leer een komvormig zooltje. Knijp er rondom gaatjes in waar je veters doorheen rijgt. Hiermee bevestig je het zooltje om het hondenvoetje. Zo blijft het verband droog en schoon, en slijt het minder.

Snee in een voetkussentje?

Voor de wandeling tape je het betreffende kussentje af met een stukje leukoplast. Het is minder pijnlijk bij het lopen (door de druk 'barst' het bij elke stap open) en zo kunnen er meteen geen kleine steentjes, zandkorreltjes, pekel of ander vuil tussen komen. Thuis laat je de wond liefst ademen en kun je, indien nodig, volstaan met een sokje.

Baden?

Veel honden vinden poten wassen in een teiltje verschrikkelijk. Erg onhandig bij een wond die 1 à 2 maal daags gebaad moet worden. De bewuste poot in een smalle kunststof koker (bijvoorbeeld van de staafmixer of beschuitbus) soppen, vinden de meesten geen probleem. Baad 1 à 2 daags in Badedas groen of een sodaoplossing. Daarna goed afspoelen met lauw water en droog deppen. Verminder de frequentie van het baden naarmate de wond heelt.

Revalidatietraject

Een hondje dat langere tijd moet revalideren doe je na verloop van tijd een plezier met een wandelwagentje. Zo kun je wat verder weg van huis. Een andere omgeving dan steeds hetzelfde stukje Rundumhause, en andere geurtjes opsnuiven kunnen wonderen doen.

Diagnose artrose?

Artrose (gewrichtsslijtage) is een vervelende ongeneeslijke (pijnlijke) aandoening. Een hond zal zichzelf niet altijd in acht nemen. Hij legt de relatie tussen heerlijk uit zijn dak gaan, en latere pijn niet. Het is jouw taak om daar op te letten.

Zorg dat je hond goed op zijn streefgewicht blijft; overgewicht belast de gewrichten extra.

Vaker voor korte tijd bewegen is beter dan minder en langdurig bewegen. Zo voorkom je overbelasting en (start)stijfheid.

Doe aan spieropbouw (schakel een fysiotherapeut in) waardoor de gewrichten ondersteund worden.

Laat de hond geen korte stops maken zoals het continu achter een balletje aan hollen.

Mankt of hinkt de hond (weer meer)? Las dan een hersteldag in, en doseer de wandelingen in de week erna.

Speciaalvoer kan de symptomen verzachten of (tijdelijk) doen verdwijnen. Probeer diverse soorten uit.

Er zijn honden die baat hebben bij voedingssupplementen zoals glucosamine, chondroïtinesulfaat of omega-3 vetzuren uit vis.

Bij de dierenarts zijn speciale pijnstillers (in combinatie met een ontstekingsremmer) verkrijgbaar die voor langere tijd gegeven kunnen worden.