dinsdag 4 mei 2021

BORDEAUX DOG

Grand Cru

Een zwaargewicht nadert gestaag. Ik krijg de neiging om mijn hondje op te tillen. De eigenaars roepen al verre heel ontspannen: ‘Niet nodig. Konrad is een watje.' Ik: ‘Sorry, maar ik ken hem niet en hij ziet er van een afstand imposant gevaarlijk uit.’ Konrad blijkt inderdaad een Joris Goedbloed en de eigenaars begrijpen niet dat de verschijning van hun engelbengel angst inboezemt. Om in wijntermen te blijven: over smaak valt te twisten. De indrukwekkende Dogue de Bordeaux is aan te prijzen vanwege zijn koppige doch eerlijke karakter, goed geproportioneerde body omkleed met velours, en eenkleurig verkrijgbaar in het gamma van roodtinten: van mahonie tot isabella (lichtbeige). De Bordeaux Dog is scheutig met zijn alles overstijgende liefde die sec zijn baas geldt.

Herkomst en geschiedenis

De Bordeaux Dog valt bij de FCI indeling onder rasgroep 2 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden sectie 2.1 Dogachtige Molossers. Het is een oud hondenras dat meer dan enig verwant ras de indruk wekt de Molosser (de dog van de oudheid) nabij te komen. Ik lepel enkele encyclopedische wapenfeiten op met hoogte- en diepte punten.

Het leven van de van origine waak- en verdedigingshond wordt gekenschetst door oorlog en geweld. Er zijn aanwijzingen dat er in het middeleeuwse Frankrijk hondengevechten werden gehouden tussen dit type doggen en tegenstanders als beer, stier en zelfs leeuw. Het vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Bordeaux Dog die daardoor te boek stond als bijtgrage valserik Na de Franse revolutie degradeerde hij van populaire legerhond en gevechtshond tot middenmoot erfbewaker en slagershond. Toen in 1863 de eerste Franse hondententoonstelling plaatsvond, wilde men tegelijk het bestand van Franse dogachtigen inventariseren. Omdat de inzending uit Bordeaux de meeste gelijkvormigheid vertoonde, kreeg het ras de naam Bordeaux Dog. Vanaf de jaren 60 in de vorige eeuw leefde het ras door inzet van liefhebbers weer op in Frankrijk. In 1993 werd de huidige herziene rasstandaard van kracht.

Karakter

De Bordeaux Dog met zijn bloedig verleden is met het verstrijken van de tijd milder geworden. Het is een typische dog die, mits hij door zijn eigenaar op waarde wordt geschat, voor zijn naaste omgeving bijzonder lief, aanhankelijk en vriendelijk is. Zijn kalme aard die rust uitstraalt, wordt weleens onterecht uitgelegd als arrogant of onverschillig. De relaxte waakzame goedzak is bereid zijn leven te geven voor zijn eigenaars: mensen die respect hebben voor en willen omgaan met zijn aanleg. Zijn het contact en de verstandhouding met zijn eigenaar goed, dan heeft hij de neiging tot behagen en het beschermen van huis en haard Vanaf zijn rustplaats binnenshuis houdt hij alert zijn domein in de gaten, ook al lijkt hij te slapen. Door zijn moedigheid en oprechtheid voert hij zijn taak met scherpe oplettendheid en zonder agressie uit. Hij is zich bewust van zijn kracht en gaat daar waardig mee om. Onnodig blaffen blijft achterwege. Hij is te zelfverzekerd om bij elk geluid overeind te springen en reageert slechts als hij zeker weet dat het ergens niet pluis is.

De Bordeaux Dog is een zeer krachtige hond die ongeschikt is voor onervaren hondenbezitters. Verzaakt u om uw lijvige lijfwacht met het kleine hartje een consequente opvoeding te geven, dan kan ongehoorzaam gedrag leiden tot onbetrouwbaarheid.

Sociaal gedrag

De gedrongen atletisch gebouwde Bordeaux Dog ziet er imponerend uit. Toch is hij een heuse huishond en ongeschikt om buiten in een kennel te houden. De Bordeaux Dog heeft dringend behoefte aan gezelschap. Hij vertoeft graag dicht bij zijn mensen. Alleen blijven is niet zijn sterkste kant. Vanaf pup zal de eigenaar het alleen blijven langzaam moeten aanleren. En/of een oppas voor hem regelen tijdens uw afwezigheid. De Bordeaux Dog kauwt graag, snurkt, en kwijlt door zijn grote hangende lippen – maak daarom geen bedelaar van uw hond. Een verveelde Bordeaux Dog wordt al snel, onder het mom van exploreren, vernielzuchtig. Als u verzuimt voorzorgsmaatregelen te treffen kan zijn slopersmentaliteit gecombineerd met die onderzoeksdrang een ravage opleveren. Voldoende afleidingsmateriaal zoals niet kapot te krijgen robuuste kauwspeeltjes en kluiven voorkomen dat u bij thuiskomst (of als u eventjes uit beeld bent geweest) een puinhoop aantreft. De hond op zulke momenten in een ruimte laten verblijven waar hij geen kwaad kan is een andere optie.

Een Bordeaux Dog behoort evenwichtig te zijn en een hoge prikkeldrempel te bezitten. Hij wordt, net als veel andere hondenrassen, aanbevolen als kindervriend. Gezien zijn maatje XL zijn wat oudere kinderen meer geëigend. Vooral zult u uw kinderen moeten leren omgaan met de hond die de door u bepaalde plek in het gezin aanvaart. Kinderen tonen respect voor de rustende en slapende hond. Zij aaien en knuffelen de hond op een manier die de hond zelf als prettig ervaart. Onder uw begeleiding leert u uw kind met de hond op een veilige manier spelen: zoek- en apporteerspelletjes. Stoei- en trekspelletjes laat u bewust achterwege.

Opvoeding en beweging

Een Bordeaux Dog heeft nooit haast. Wilt u deze hond trainen, dan heeft u engelengeduld nodig. Want naast geduld zijn doorzettingsvermogen, enthousiasme en positief belonen, de toverwoorden bij zijn opvoeding. Heeft de Bordeaux Dog eenmaal een commando aangeleerd dan vergeet hij dit nooit meer. Een correcte socialisatie (zorg dat alle gezinsleden op één lijn zitten) levert een evenwichtige gewichtige hond op die met alle situaties om kan gaan omdat hij zijn baas vertrouwt. Investeer tijd in het laten wennen aan alles waar hij in zijn hondenleven mee te maken gaat krijgen. Laat hem op jonge leeftijd positieve indrukken opdoen en leer hem dat rustig spelen ook leuk is. Voorkom dat uw Bordeaux Dog onrustig of gauw angstig wordt.

Volwassen Bordeaux Doggen wegen respectievelijk 50 kilo voor een reu en 40 kg voor een teef. Als volwassen hond klimt hij zonder probleem op de bank om gezellig bij zijn baas te liggen. Vroegtijdig aanleren waar hij zijn reuzenlijf wel en niet mag neerleggen, voorkomt of veel duw- en trekwerk óf dat hij de hele bank in beslag neemt.

Tijdens een wandeling met de aangelijnde Bordeaux Dog zal de eigenaar stevig in zijn schoenen staan; heb niet de illusie dat een slecht luisterende Bordeaux Dog braaf naast u sjokt. Zodra hij interesse voor andere zaken toont, is het al gauw hond-laat-baas-uit. De machtige atleet is geen ruziezoeker, maar wacht de strijd af. Dit ras kan agressief zijn tegenover vreemde soortgenoten: reuen zullen over het algemeen andere reuen niet tolereren. Een aandachtspunt waar bij de opvoeding rekening mee gehouden moet worden.

De Bordeaux Dog met de dromerige gezichtsexpressie komt over als een trage hond die weinig actie vertoont en veel slaapt. Echt sportief kun je de Bordeaux Dog niet noemen. Voor een Molosser is het gangwerk redelijk vrij en soepel. De draf heeft zijn voorkeur. Als de draf versnelt, heeft het hoofd de neiging om te zakken. Bij de korte galop maakt de hond tamelijk veel verticale beweging. Gezonde honden hebben een goed uithoudingsvermogen. Op korte afstanden kan hij ondanks zijn zware bouw een flinke snelheid ontwikkelen. Zo gauw de temperatuur oploopt moet de eigenaar er rekening mee houden dat een Bordeaux Dog slecht tegen warmte kan. Een van de oorzaken is de plattere snuit die minder goed warmte afvoert.

De Bordeaux Dog is net als elk snel groeiend ras kwetsbaar voor gewrichtsproblemen. Opletten met gedoseerde en verantwoorde beweging en gezonde voeding kunnen ellendige klachten voorkomen. Wilde spelletjes en achter een stok of bal aan rennen zijn onverstandig tijdverdrijf voor een Bordeaux Dog.

Gezondheid en verzorging

Naast (de verminderde) gezondheidsproblemen van orthopedische aard zoals elleboog- en heupdysplasie neemt de diversiteit van de klachten toe: onder andere met het maag-darmkanaal en huidaandoeningen. Verder worden op de verenigingssite genoemd: entropion, epilepsie, enostosis (groeipijnen) en hypothyreoïdie (schildklierafwijking).

Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam voor 4 soorten ontwikkelingsstoornissen aan de ellebooggewrichten, één daar van (LPC) wordt veroorzaakt door erfelijke, en de andere soorten meer door milieufactoren. Lijders vertonen kreupelheid aan de voorbenen.

HD (Heupdysplasie) betekent letterlijk: heupmisvorming. Het komt voor bij (middel)grote rashonden, bastaards en kruisingen. HD is een door erfelijke factoren (25%) en uitwendige invloeden (voeding en onstuimigheid van de hond) bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Doordat er teveel beweeglijkheid tussen dijbeenkop ten op zichte van de heupkom is treedt vervroegde slijtage in het heupgewricht op die uiteindelijk leidt tot pijnlijke artrose.

Onder de erfelijke aandoening entropion verstaan we het naar binnen krullen van (een deel van) de ooglidrand. Er bestaan verschillende vormen, ingedeeld volgens de uitgebreidheid van het omkrullen. Vaak is enkel het onderooglid omgekruld. Men spreekt van een mediaal entropion als het ooglid langs de neuskant is omgekruld. Soms krullen zowel de boven- als de onderoogleden om.

Groeipijn of enostosis is een aandoening die voorkomt bij voornamelijk jonge honden in de groei van snelgroeiende grote rassen. Het openbaart zich rond de 4e tot 6e levensmaand en verdwijnt wanneer de hond volledig is uitgegroeid en verdwijnt wanneer de hond volledig is uitgegroeid. Kenmerken: tijdelijk kreupel lopen (wisselend per poot en in intensiteit) of niet willen lopen.

Hypothyreoïdie is de aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormoon thyroxine produceert. Thyroxine zorgt ervoor dat allerlei stofwisselingsprocessen in het lichaam op de juiste manier verlopen. Gevolgen van de trage stofwisseling zijn dik worden, traag en sloom, veel slapen, trage en zwakke hartslag, niet-jeukende kale plekken op de flanken, droevige gelaatsuitdrukking door afhangende bovenoogleden waar vocht zich ophoopt.

De conditie van de fijne zachte korte vacht en de balans van de huid spelen een belangrijke rol voor het welzijn van de hond. De hond moet letterlijk en figuurlijk lekker in zijn vel zitten. Veel voorkomende huidproblemen zijn te relateren aan een verminderde weerstand. De dikke losse huid is sensibel voor al dan niet rasgebonden huidproblemen. Acne en overgevoeligheid voor gisten en bacteriën zijn de meest voorkomende huidklachten naast Demodicose (demodex). Een adequate verzorging van de huid, vroegtijdig signaleren van huidveranderingen en gezonde voeding zijn onontbeerlijk voor de Bordeaux Dog.

Demodicose. Parasitaire huidinfectie veroorzaakt door de mijt demodex canis die van nature voorkomt in de huid van de hond. Bij verminderde weerstand kan de mijt problemen veroorzaken. De aandoening wordt vooral bij jonge honden gezien (jeugdschurft) maar kan op elke leeftijd voorkomen. De afwijkingen variëren van lokale kaalheid met roodheid en schilfering tot een uitgebreide ernstige huidontsteking.

De belangen van de Nederlandse Bordeaux Doggen  worden behartigd door de  Bordeaux Dog Club Nederland afgekort BDCN. Voor meer informatie: www.bordeauxdogclub.nl. Adoptiehonden via: www.bordeauxdogherplaatsing.nl