vrijdag 23 april 2021

15 MYTHES OVER DE HOND

 

De zin en onzin van sterke stellingen: een update

Dankzij de digitale snelweg hebben we extra toegang tot een ongelooflijke hoeveelheid informatie. Frequent worden hier dezelfde tegeltjeswijsheden verkondigd, klakkeloos gekopieerd en verspreid waardoor mythes in stand worden gehouden. Nadeel is dat zo hardnekkige fabeltjes blijven rondwaren terwijl er allang nieuwe(re) inzichten bestaan. Net als de noodzakelijke update voor een computer, is het voor ons brein belangrijk om kennis te blijven vergaren en te actualiseren. Hondenmanieren heeft enkele (achterhaalde) overleveringen voor u ontleedt.

Kwispelen

Als een hond kwispelt is hij blij: een stelling die zelfs nog steeds in boekjes en op internet wordt gehanteerd bij adviezen in de omgang tussen hond en kind. Kwispelen is echter een uiting van opwinding en kent vele vormen. Een hond kwispelt wanneer hij een bekende begroet – dat kan op een enthousiaste of gespannen manier zijn, maar hij kan ook kwispelen als hij aan zijn favoriete bot ligt te kluiven en wordt benaderd. De hond kwispelt dan bijvoorbeeld uit onzekerheid, kan direct daarna kort verstarren en zelfs uitvallen en bijten! Echter, de meeste mensen kunnen niet het verschil zien tussen de ene kwispel en de ander. In het algemeen stellen dat het veilig is een hond te aaien die kwispelt, is dus geen goed advies.

Verschil tussen gedrag reu en teef?

Het is een wijdverbreid misverstand dat alle teefjes aanhankelijker zijn, en reuen dominanter en agressiever. Reuen zijn vaak in huis heel aanhankelijk maar teefjes gedragen zich van nature behoedzamer en zijn voorzichtiger met ruzie maken omdat ze biologisch gezien een belangrijke opdracht hebben: het werpen van nakomelingen en de daarbij behorende verzorgende en opvoedkundige taken. De aanwezigheid van het vrouwelijke hormonen maakt haar ‘zachter’.

Het is overigens een misverstand dat het beter voor de gezondheid van een teef zou zijn als ze minstens eenmaal in haar leven een nestje krijgt. Een zwangerschap en een bevalling zijn daarbij niet zonder risico.

Voorop lopen

Ooit op de cursus geleerd: de hond moet altijd achter je lopen. Veelal werd (wordt) dit aangeleerd om te voorkomen dat een hond aan de lijn gaat trekken en zijn eigenaar meesleurt. Leer je hond als pup rustig aan de lijn volgen voordat hij fysiek te gewichtig wordt en je hem niet meer of moeilijk onder controle krijgt. Intussen is na recent afgeronde studies bekend, dat bij Canadese wolven in de vrije natuur de roedelleider in het midden loopt ...

Achter de baas lopen op commando is overigens wel handig in smalle doorgangen of bij het trap (af)lopen.

Trekken aan de lijn

Ben jij zo’n eigenaar die door zijn hond wordt uitgelaten? De beste remedie tegen ‘trekken aan de lijn’ is ‘stil blijven staan’ en je vooral niet mee laten sleuren. Een hond is slim genoeg om te beseffen dat voortgang, rustig volgen betekent. Hij zal snel beseffen dat stilstaan hem niets oplevert. Trekken aan de lijn is op zich geen teken van ‘de baas zijn’, maar een gemis aan de juiste training en controle.

Op de spits drijven

Als baas moet je altijd op je strepen staan. Nee hoor, patstellingen kun je best anders oplossen zonder je gezag te verliezen. Ga geen ‘discussie’ met je hond aan waarvan je van te voren weet dat je die niet wint. Drijf je zaken op de spits dan kan een hond zich in het nauw gedreven voelen en in de verdediging schieten. Eenvoudig van de hond wegkijken zodat de hond zich kan herstellen dan is er niks aan de hand. Laat de hond daarna een commando opvolgen wat hij graag doet en goed kan, en jullie verhouding is voor beide partijen weer duidelijk.

Macho hond

Een veel gebruikte uitspraak van baasjes die geen overwicht op hun hond hebben: mijn hond is een echte macho en gedraagt zich dominant. Gedrag wat men als ‘dominant’ benoemt is vaak niets anders dan agressie. Aangelijnde honden vallen uit naar een andere hond uit angst, frustratie of omdat ze zich sterker voelen door de voelbare visuele binding (de lijn) die ze op dat moment met hun eigenaar hebben. Dominant optreden heeft niets met alfa gedrag te maken: een zelfverzekerde hond gedraagt zich rustig en evenwichtig. Pas als het echt ernst is grijpt hij eenmaal daadkrachtig in.

Wondverzorging

Een vers wondje bij jezelf door je hond ‘schoon’ laten likken is echt niet genezing bevorderend zoals menigeen nog steeds denkt. Medisch gesproken is het beter om je hond niet aan een wondje te laten likken. Je weet immers nooit of de hond een ziekmakende bacterie in zijn mondflora heeft. Het is geen ramp als het gebeurt, mocht er narigheid van komen dan weet je waar het van kan komen en wat je er aan kunt doen.

Verwend

Ongemerkt vervallen sommige mensen in hun geijkte zorgzaamheid waardoor ze vergeten om grenzen aan te geven en duidelijk en consequent naar hun hond toe te zijn. De snuggere hond reageert daar onmiddellijk op met alle (nare) gevolgen van dien. De hond is verwend doordat hij (te) veel mag en gedraagt zich er naar. De eigenaars hebben vaak niet in de gaten dat ze zelf de veroorzakers zijn. Veel baasjes lezen de wensen bij de ogen van hun hond af en maken het hem zoveel mogelijk naar de zin maar vergeten daarbij duidelijk te zijn. Daar worden honden nu juist ongelukkig van …

Kleurenblind?

Jarenlang werd gedacht dat honden kleurenblind of enkel zwart-witkijkers zijn. De ogen van de hond beschikken alleen over blauw- en groengevoelige kegeltjes. Het vermogen om de kleur rood te onderscheiden bezit hij niet. Nuances van de kleur rood neemt de hond waar als grijs in verschillende tinten: van licht naar donkergrijs. Wil je weten hoe een hond ziet? Verwijder de kleur rood in een kleurenfoto door middel van een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop. Dat geeft een goed beeld van hoe kleurinformatie voor een hond zichtbaar is.

Babyluier

Nog steeds zijn er nieuwbakken vaders of moeders die de eerste poepluier of zelfs placenta van de pasgeboren baby met spoed naar de hond brengen. Dit met de vreemde redenatie dat de hond dan de baby zou accepteren. In de natuur eten honden en wolven graag dergelijke zaken - van prooidieren wel te verstaan. Accepteerde uw hond de baby na deze maaltijd? Dan is het gewoon een lieverd en zou hij het zonder deze extra maaltijd ook gedaan hebben. U heeft geluk dat hij de baby niet als prooi is gaan zien.

Eeuwige rui

Borstelen kan naast vachtverzorging ook de band met je hond versterken, zeker als een hond die handeling als aangenaam ervaart. Eigenaars die hun kort- of stockharige hond elke dag borstelen zullen opmerken dat hun hond meer dan gemiddeld verhaard. Door bovenmatig te borstelen raken de haarwortels overspannen en treedt er een kunstmatige rui op. Er is maar een remedie: stoppen met kammen en borstelen. De haarwortels hebben tijd nodig om in balans te komen waardoor het de eerste weken (maanden!) lijkt dat deze remedie geen soelaas biedt. De richtlijn voor kortharige en stockharige honden is: alleen borstelen in de ruiperiode en eventueel af en toe een kam erdoor voor eventuele viezigheid.

Haren voor de ogen

Langharige rassen zoals schapendoezen, briards en bobtails hebben doorgaans een fors gordijn voor de ogen hangen. Dikwijls wordt er beweerd dat dit moet blijven zitten ter bescherming van de ogen. Natuurlijk zijn hondenogen die jarenlang achter luiken verbleven niet gewend aan het licht en de lucht, maar van oorsprong hadden deze rassen niet zo extreem veel haar. Lange lokken zijn natuurlijk prachtig, maar het ontneemt de honden wel hun zicht. Het gevolg is grotere onzekerheid, meer schrikreacties en zelfs een grotere kans op (angst)bijten. Als u niet met uw hond showt, gun hem dan zijn vrije uitzicht door zijn lok op te binden of af te knippen.

Initiatief

Je hebt een hond genomen voor de gezelligheid. Bij een gehoorzame hond die zijn plaats kent hoef je niet per se de algemene regels te handhaven. Een bescheiden hond mag best bij je op schoot zitten of naast je op de bank plaatsnemen mits het initiatief daarvoor altijd van jou komt. Een hond tussendoortjes geven (of beter: ruilen voor een handeling zoals een pootje geven) is best zolang hij er niet voor bedelt en de actie van jou uitgaat.

Een poepje laten ruiken

Een pup maak je niet zindelijk door de onzinnige actie van zijn snuit in zijn eigen ontlasting te duwen. Ergo: hierdoor bestaat de kans bestaat dat je het omgekeerde bereikt! Je kunt je pup alleen corrigeren als het een heterdaadje betreft, maar de kans bestaat daardoor dat hij voortaan alleen nog durft te hurken als je niet in het zicht bent! Beter is het om ‘ongelukjes’ te voorkomen en positief gedrag te belonen. Observeer je pup goed zodat je weet wanneer hij ‘moet’ (na slapen en spelen) en prijs hem nadat hij buiten op de daarvoor bestemde plaats zijn behoefte heeft gedaan.

Pootje lichten

De voornaamste reden waarom een reu zijn poot opheft is om zijn volle blaas te legen. Hondeneigenaars denken vaak dat honden over elkaars urine plassen vanwege dominantie, maar dat heeft er zelden mee te maken. Er zijn meerdere argumenten voor deze vorm van honds communiceren. Het reukvermogen is voor een hond het allerbelangrijkst. Via het rituele plasje dat alle (buurt)honden steevast op eenzelfde plek doen, geven ze actuele informatie af aan hun soortgenoten (net zoals wij het nieuws in de krant lezen). Door een vlaggetje te planten markeert de hond waar hij is geweest; de hoek van een straat is favoriet. Verder kan het de bedoeling zijn om zo zijn territorium af te schermen, of om een bepaald voorwerp, een paaltje of boom te claimen. Bevriende honden, hondenpaartjes of roedelgenoten wateren over elkaars plasje om hun saamhorigheid (band) te bevestigen.