donderdag 11 februari 2021

MOLLY

De jaren zestig. Mijn grootouders hadden een boerderij met een immense fruitboomgaard in de Betuwe. Het was er als kind plezierig toeven. Op het platteland was er nog genoeg plek om je fantasie de vrije loop te laten. De grote attractie was echter hun hond Molly die nog het meeste op een uitvergrote zwabber leek. De trouwe hond diende als bewaking op het erf en als er tijd over was ging zij samen met de poes op muizenjacht. In de schoolvakanties had zij echter vrijaf en ontpopte zich als het ultieme speelkameraadje voor de jonge logeetjes.

De goedmoedige hond kwam nooit binnenshuis. Zij had haar slaapplaats die bestond uit een flinke stapel op elkaar gelegde jute aardappelzakken, in de voormalige koeienstal. Wanneer het regende, speelden wij in die stal en leerden het slimme dier allerlei circuskunstjes. ’s Avonds bleven we zolang mogelijk in de stal treuzelen, omdat we het zielig vonden dat zij daar de nacht moest doorbrengen. Voordat wij in onze bedstee werden ingestopt, aaiden we Molly uitgebreid en werd zij liefdevol toegedekt met een poppendekentje. We prikten zelfgemaakte tekeningen met punaises aan de muur. Molly vond het allemaal best; zij was niet anders gewend en kende haar plek.

De mooiste nostalgische herinneringen zijn van slootje springen, wuivende rietkragen en zonovergoten zomerdagen. Dan struinden we de wijde omgeving af, onder leiding van onze gouvernante Molly die ons weer veilig thuis zou brengen. Ondanks een lange middag vertier hadden we dan ’s avonds aan tafel opvallend weinig honger. Specifieke hondenvoeding bestond toen nog niet. De hond kreeg de tafelresten vermengd met aardappelen of droog, oud brood. We beredeneerden hoe meer er overbleef, des te meer de hond kreeg.

Molly moet een tevreden hond zijn geweest. Naar haar mening werd niet gevraagd, maar ze had niets te klagen; zij kwam geen kruimel te kort. In ruil voor haar taak als poortwachter was ze onderdak, kon ze zich vrij op het erf bewegen en kreeg ze elke dag een gevarieerd menu voorgeschoteld. Menige hond zou tegenwoordig graag zijn saaie brokken inruilen voor de warme maaltijd van zijn baas.