woensdag 17 februari 2021

HERKENNEN HONDEN GEZICHTEN?


Pop is het lievelingetje van baas W. die de dag na Valentijn 60 kaarsjes op zijn verjaardagstaart mocht uitblazen. Pop heeft alleen maar oog voor hem. En toch vergist ze zich onderweg heel soms. Dan kiest ze heel complimenteus een lookalike uit die stukken jonger is.

Gedomesticeerde honden hebben het vermogen ontwikkeld om gezichten van mensen in kaart te brengen. Opmerkelijk, want wilde honden herkennen hun soortgenoten en andere dieren voornamelijk aan lichaamstaal en - geur. Honden focussen bij interactie met de mens vooral op hun gezicht (om emoties af te lezen). Honden zijn ook in staat om snuiten en gezichten op foto's te herkennen. Waarbij honden reageren op de foto van de baas en op mensen die ze kennen. Bij getoonde foto's van soortgenoten reageren ze echter enthousiaster, zelfs als ze de getoonde hond niet kennen.

Mocht je na de coronapandemie weer vaker buitenshuis gaan werken, dan doe je je hond vast een plezier door een foto van jezelf in het zicht te hangen. Heeft je hond een hartsvriendje of -vriendinnetje, hang er dan een foto van hem of haar naast. Het toeval wil dat de allerliefste Teddy die helemaal wild is van Pop, al een kusjesfoto van haar op een sidetable naast zijn mand heeft staan. Hoe leuk is dat!