maandag 15 februari 2021

BASSET BED

 

foto deken amazon

Het gros van de honden leidt een luxe leven als gezelschapshond. Ze hebben een ruimere keuze in ligplaatsen. De afgedankte oude deken is ingeruild voor het meest luxueuze kussen of de designmand. Er bestaan zelfs waterbedden voor honden. De eigenaar denkt serieus na over wat de beste tochtvrije plaats, uit de loop, in huis is. De voorkeur van de hond gaat echter uit naar de comfortabele driezitsbank. En nóg bestaan er verwende viervoeters die hun plek in huis niet kunnen vinden.

Zo ook onze eigenzinnige Basset Hound. Haar lievelingsmand was helemaal versleten. Er werd een prachtig ruiten kussen van een prijzig merk voor haar aangeschaft. Aanvankelijk leek ze het kussen te accepteren. Het geluid van de knisperende bolletjes intrigeerde haar. Ze ging op onderzoek, maar toen ze er eenmaal het fijne van wist, was het nieuwtje eraf. Ze ging overal liggen, behalve op het nieuwe kussen dat meteen een afgevreten puntje had. Nee, zij wilde naar de schuur. Daar stond haar vertrouwde mand, klaar om bij het grofvuil te worden gezet.

Er gingen heel wat dagen overheen waarop ze pertinent weigerde het nieuwe kussen in gebruik te nemen. Waren we samen in de kamer dan plofte ze verontwaardigd en hoorbaar op de stenen vloer neer. Ook volhardde ze in haar gedrag door voor de buitendeur te staan. Ze heeft een eigen willetje maar wij hielden voet bij stuk.

Op een morgen was ik op zolder bezig en meende beneden geritsel te horen. Stilletjes sloop ik de trap af en zag door een kier van de deur dat ze comfortabel op het kussen ‘sliep’. Betrapt! Ik had verwacht dat ze zou schrikken maar ze hield zich van de domme en bleef uitgestrekt liggen. Voortaan deed ze niet meer alsof. Allicht werd het kussen een keer vuil en moest de hoes gewassen worden. Het probleem begon van voren af aan. De gereinigde hoes rook vreemd. Waar was haar eigen heerlijke hondengeurtje gebleven?

De Basset Hound en ik zijn aan elkaar gewaagd. Het is een kwestie van volhouden en beiden geven we niet snel op. Toegeven dat ze weer op haar kussen wilde liggen deed ze niet. Zodoende begaf ik me wederom quasi naar zolder, om na een tijdje achteloos de woonkamer binnen te komen, opdat deze verwende freule zich heimelijk op haar weelderige kussen kon installeren. Daarna doen we wéér gewoon alsof het nooit anders is geweest.