donderdag 18 maart 2021

IK WIL EEN HOND

Hoe kom je verantwoord aan een tweedehands hond? Voordat je jouw droomhond in de armen kunt sluiten, zijn er namelijk heel wat verraderlijke valkuilen om in te trappen. Tijdens de (bewuste) zoektocht wint emotie het vaak van gezond verstand. Een snoezige snuit en een aantrekkelijk uiterlijk zijn zeer verleidelijk om van alle voornemens en goede adviezen af te stappen. Laat je niks aanpraten of opdringen en neem voldoende tijd om serieus te beslissen. Een hond neem je voor een hondenleven lang.

Herplaatser via een officiële rasvereniging

De zoektocht naar een specifiek ras is simpel. Je surft naar de website van de officiële rasvereniging en kijkt of er melding wordt gemaakt van een herplaatsing. Of je laat je op de wachtlijst plaatsen. Het voordeel van een herplaatsing via een erkende rasvereniging is dat de afkomst van de hond bekend is. De vorige eigenaar en de fokker kunnen je veel vertellen over het ras, karakter, gedrag, commando’s, gewoontes en niet onbelangrijk: gezondheid. Mocht het nodig zijn, dan is er begeleiding of expertise van een gedragsdeskundige beschikbaar die bij de vereniging is aangesloten. Meer informatie: via de rasvereniging of www.raadvanbeheer.nl

Asielhond

Helaas bestaat het vooroordeel dat asielhonden afdankertjes zijn en gedragsproblemen vertonen nog steeds. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Volwassen (asiel)honden hebben wel een voorgeschiedenis en allemaal nemen ze hun eigen bagage mee. Velen van hen zijn onschuldige slachtoffers van een echtscheiding, allergieën of ziekte, of zoeken een nieuw thuis vanwege het overlijden van hun eigenaar. Met liefde en geduld kan zo’n hond prima in een nieuwe gezinssituatie integreren. Probleemhonden daarentegen, verlangen een deskundige, ervaren en evenwichtige eigenaar. Denk niet te lichtzinnig: dat los ik wel even op. Bij een vondeling is er weinig informatie beschikbaar over de vorige situatie. Door de asielmedewerker of verzorger zal daarom een persoonlijk profiel van de hond worden opgemaakt. Er is wel een nota bene: het asiel moet dit grotendeels doen aan de hand van informatie van degene die afstand doet. Het komt helaas wel voor dat deze bewust of onbewust informatie achterhoudt of verdoezelt. Het voordeel van een asielhond is dat je eerst een aantal keren met hem kunt proefwandelen om elkaar beter te leren kennen. Bij sommige asiels mag de hond bij serieuze gegadigden een proefweekendje gaan logeren. Meer informatie over asiels: www.dierenbescherming.nl of www.hondenbescherming.nl 

Adoptie- of (voormalige) zwerfhond via een stichting

Buitenlandse adoptiehonden hadden simpelweg pech doordat ze in een land woonden waar de omgang met honden heel anders verloopt. Omdat de plaatselijke bevolking meestal niet van rondstruinende honden gecharmeerd is, worden ze opgevangen door vrijwilligers, verzorgd en vervolgens op transport naar Nederland gezet. De informatie over hen is vaak summier omdat er meestal geen liefhebbende eigenaar in het spel was. Derhalve zal de toekomstige eigenaar af moeten gaan op de gegevens van de bemiddelende stichting. Volwassen zwerfhonden hebben een straatleven geleid en moesten hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Zindelijkheid is daardoor niet altijd vanzelfsprekend, angst naar (vreemde) mensen komt veel voor en sommigen hebben overdreven jachtinstinct. Anderen daarentegen zijn ontiegelijk lief, trouw en dankbaar. NB Sommige stichtingen vangen de honden in het land van herkomst op, want ook hier ligt het gevaar van moedwillige hondenvermeerdering op de loer. Helaas zijn niet alle stichtingen erkend en even betrouwbaar. Check ook hiervoor de Hondenbescherming.

 Overbodig geworden lab- of proefhond

Helaas worden er voor verschillende doeleinden nog steeds honden als testmateriaal gebruikt. Dat kan voor een korte periode zijn geweest, maar ook voor langere tijd. Het wil niet per definitie zeggen dat proefhonden ongeschikt zouden zijn als huishond; dat ligt aan wat er met hen is gebeurd. Wel moeten ze worden ge(re)socialiseerd omdat ze vrij geïsoleerd waren gehuisvest. Zo zijn de voor ons normale dagelijkse geluiden bij deze honden onbekend. Hierdoor zijn ze soms angstig; dat wil echter geenszins zeggen dat deze honden geen tweede kans verdienen. Wel vragen ze een specifieke benadering. De honden (voornamelijk Beagles) die geschikt worden bevonden voor herplaatsing gaan eerst naar een speciaal opvangadres waar men de nodig ervaring met ze heeft. Pas na de (re)socialisatieperiode worden ze bemiddeld. Meer informatie: www.shhh.nl

 Afstandshond via een ( internet)advertentie

Afstandshonden kunnen om diverse privéredenen door particulieren ter overname of te koop worden aangeboden. De eigenaar kan je zoveel mogelijk over de hond vertellen. Zoekt men oprecht een goed thuis voor de hond OF wil iemand hem zo snel mogelijk lozen. Gezonde achterdocht kan nooit kwaad. Ga op je eigen intuïtie af, kijk goed om je heen, en vraag ze het hemd van het lijf en lees tussen de regels door.

Klikt het tussen jou en de hond? Voordat de hond daadwerkelijk jouw eigendom wordt, zul je dit schriftelijk moeten laten vastleggen in een door beide partijen ondertekende verklaring. Laat dit niet op zijn beloop en regel het (meteen) om latere problemen te voorkomen. Wordt er voor de hond betaald, voldoe dit dan pas contant na de afstandsverklaring. Stort het bedrag liever op de bankrekening van de begunstigde. Gebruik het vakje 'omschrijving' voor een vermelding dat de hond voortaan bij jou hoort; jouw eigendom is. Zo heb je meteen een bewijs van betaling.

Pup via internet

Regelmatig doen handelaren/malafide kennels zich in advertenties voor als particulier. Koop je hier een pup dan houd je eigenlijk iets in stand wat je niet wilt: het liefdeloos vermeerderen van honden uit winstbejag. Helaas is het een feit dat er vrachtladingen volgepropt met scharminkels uit het voormalig Oostblok (actueel is Hongarije) de grens over komen. Ze zijn onder erbarmelijke omstandigheden gefokt en opgegroeid met maar een doel: om zoveel mogelijk geld aan te verdienen. De aanwezigheid van meerdere honden (zogenaamde nieuwe rassen*), niet mogen rondkijken, een aangeboden teef met uitgezakte tepels enzovoorts duiden in de richting van malafide hondenhandel. Vraag bij de honden- en/of dierenbescherming of plaatselijke dierenarts na hoe of deze persoon/bedrijf/kennel te boek staan als bonafide. Goedkoop is vaak duurkoop (de aanschafprijs is laag, de dierenartsrekening hoog) is in coronatijd vervangen door dezelfde ellende voor jou en je zieke hond, maar dan voor woekerprijzen. Doordat deze honden/pups een slechte start hebben gehad en vaccinaties ontbreken of worden vervalst in hun paspoort zijn ze veelal ziek. Laat je niet verleiden door mooie (opdringerige) praatjes en neem vooral geen hond/pup uit medelijden! Je redt geen hond. Zijn plek wordt namelijk meteen opgevuld door een nieuw slachtoffer.

Een stamboom is een officieel document dat enkel verstrekt wordt door de Raad van Beheer. Alleen een rashond die aan alle voorwaarden voldoet komt voor deze papieren in aanmerking. Een hondenpaspoort is geen stamboom!

*Zogenaamde nieuwe rassen zijn kruisingen. Het ligt er maar net aan hoe zorgvuldig er gefokt is. Betreft het bijvoorbeeld een eenmalig oeps-nestje waarbij het voor de gezonde ouders de eerste dekking is, en waarbij de pups met alle zorg opgroeien OF betreft het een van de tienduizenden bastaardjes uit puppyfabrieken. Kruisingen (en hun ouders en namelijk) uit de broodfok worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en geproduceerd met alle (dieren)leed van dien.

In de volgende blog: hoe controleer je of je de hond bij een betrouwbaar adres aanschaft?