vrijdag 26 maart 2021

PARSON RUSSELL TERRIER

 


op hoge poten

In de vindingrijke Volkswagen reclamespot 'Je hoeft niet in een Volkswagen te rijden om onder de indruk te zijn' imiteert een parmantige Parson Russell Terrier moeiteloos de verrichtingen (inclusief de deels gemanipuleerde geluiden) van een Volkswagen. Maar het is juist de Parson Russel Terrier die imponeert met zijn verrassende veelzijdigheid en vasthoudendheid.

Herkomst en geschiedenis

Over de history van de Parson Russell Terrier is een overkill aan informatie te vinden. We geven hier de bondige versie. De naam is afkomstig van de geestelijk vader: predikant/keurmeester/fokker John Russell. De in 1795 geboren Parson (het Engelse woord voor dominee) John (roepnaam Jack) Russell fokte working terriers met een lenig lichaam in zijn geboortestreek Devon. Aangenomen wordt dat terrier komt van het Latijnse terra dat aardbodem betekent. Maar het woord terrere betekent verschrikken of bang maken. Het zelfstandig naamwoord daarvan is terror. Omdat Parson (en Jack) Russell terrier nogal fel hun prooi angst inboezemen door hem op te jagen, leidde dat voor felle Fikkies tot de nickname: Terror Terrier. Terug naar de verspreiding van Russells evangelie. In de jaren 30 van de afgelopen eeuw begon men het slag hond dat hij verkoos Jack Russell Terrier te noemen. De Britse Kennelclub erkende de hond in 1990 als zelfstandig ras onder de naam Parson Jack Russell Terrier. De FCI volgde met een voorlopige erkenning. Pas zo’n twintig jaar later werd de erkenning definitief (FCI groep 3 nummer 339 sectie 1 - werkproef optioneel) en kreeg de hond zijn eigen brand: Parson Russell Terrier. Dit om verwarring te voorkomen. Want het is the story of his life: aangezien worden voor de (kortpotige) Jack Russell Terrier wiens rasstandaard meer vrijheden kent dan die van de Parson Russell Terrier.

Karakter 

De plussen van de Parson Russel Terrier: levendig, vrolijk, gezellig, (over)actief, zelfstandig, onverschrokken, gedreven, waaks en dat alles met een prima conditie. Het ras is superslim. Een voordeel zou je zeggen, ware het niet dat ze je daardoor ongemerkt kunnen manipuleren om hun zin door te drijven. Want: wat de hond zich eenmaal in zijn kop heeft gezet, geeft hij niet gauw op. We sommen enkele opvallende manco’s voor de huishond op. De druktemaker blaft graag een medley; een van zijn werkeigenschappen is het wild blaffend (de bedoeling is zonder aanraken) uit de holen te laten springen. Als fervent digger gaat hij graag de diepte in; graven is niet voorbehouden tijdens de jacht, ook je tuin moet eraan geloven als hij buitenshuis niet aan zijn graafquota komt. De erfenis van het jachtinstinct is bij de showhond latent aanwezig. Wat voor een jachthond een pre is, is voor de gemiddelde huishond ongewild. Stimuleer je het jagen dan open je Pandora’s box. Tijdens het wandelen en struinen zal hij ‘op hoge poten’ achter de vos of konijnen aangaan. Never a dull moment met een Parson Russel Terrier.

Sociaal gedrag 

De Parson Russell Terrier is van origine gespecialiseerd om op de vos te werken. Hij is een zelfverzekerde hond die het vermogen heeft om onder- en bovengronds te werken. Bovengronds kun je hem onder appel krijgen, is hij eenmaal in de onderwereld aanbeland dan zit er weinig anders op dan geduldig wachten tot hij vindt dat hij klaar is. In plaats van een schelle kef hoor je dan opgewonden dof geblaf. Om je te ver afgedwaalde hond op te sporen leer je hem bijtijds aan om op het verzoek ‘luid’ te reageren met blaffen. Tijdens zijn upbringing zul je de contacten met andere dieren in goede banen moeten leiden. Hoewel er pittige Parsons bij zitten, zijn de meesten conflictvermijders - het hangt deels af van nature and nurture: is hij afkomstig van een show of jachtlijn en hoe is zijn verzorging, opvoeding, en ontwikkeling. Bij voorkeur ontlopen ze honden die op ruzie uit zijn. No way dat jouw ongediertebestrijder overweg kan met kleine huisdieren. Een kattengedoogbeleid instellen, zal hij allerminst waarderen. Hij zal de kat des huizes tolereren, maar voor dakhazen is er zero tolerance. Met paarden heeft hij een bijzondere band; tijdens jachtpartijen loopt deze meutehond onder de paarden door en met de hounds mee. Bij paarden schuine streep hondengekken is de Parson Russell Terrier daarom een graag geziene gast.

Met kinderen kan de hond die overal voor in is, uitstekend opschieten. Kinderen zijn, als het goed is, even speels als hij. Net als bij iedere hond leer je hond en kind respectvol met elkaar op de juiste (veilige) manier omgaan en laat je (kleine) kinderen en honden nooit alleen.

Opvoeding en beweging

Laten we vooropstellen: de beweeglijke Parson Russell Terrier is niet voor groentjes, ondanks dat hij graag braaf en gehoorzaam wil zijn. Grootbrengers moeten over een dichtgetimmerd curriculum vitae beschikken. Consequent en evenwichtig zijn de keywords. Je onderschat de gewiekstheid van je hond (die in gedachten al een stap verder is) niet. Je bent een doorpakker die trubbels tackelt door inventiever en slimmer te zijn dan je hondenbeest. Je hebt een vaste hand van opvoeden en aan privileges doe je (officieel) niet. De aandacht van je intelligente hyperactieveling houd je vast door het afwisselen van vindingrijke activiteiten. Jullie gezamenlijke basis is connectie, eerlijkheid en vertrouwen.

Verzaak je bij de opvoeding dan heeft de Parson Russell Terrier de competentie om een pain in the ass (lastpak) te worden. Krijgt de kleine ondernemer te weinig beweging en afleiding dan kan hij in jullie home sweet home destructief gedrag vertonen. Op onderzoek uitgaan, behoort tot de mogelijkheden. De behendige circushond kan overal op en bij. Omhein de tuin safe en hoog om te voorkomen dat de bepaald niet honkvaste kampioen hoogspringen de bloemetjes buiten gaat zetten, in het Engels zo beeldend painting the town genoemd. Niet verder vertellen - denk aan zijn stoere reputatie - maar als de Parson Russell Terrier aan zijn trekken komt, is hij thuis een lief en aanhankelijk schoothondje.

Beweging 

De Parson Russell Terrier is gebouwd voor onverschrokkenheid en op uithoudingsvermogen. In bedrijf zie je een totaalbeeld van harmonie en soepelheid. Je hardlopertje gaat in een sportieve goed geco√∂rdineerde gang zonder overdrijving waarbij de achterhand veel stuwing levert. Altijd in de turbo, nooit in slow motion. Slechts een subtiel seintje is nodig om hem te doen opveren om iets met, of zonder, zijn actieve baas en het gezin te ondernemen. Samen uit (hij gaat dolgraag overal mee naar toe) of thuis, het is hem om het even als er maar gezelligheid om hem heen heerst. Hij is van nose to tail (van kop tot staart) een mensenhond. Tijdens wandelingen neemt hij nooit de afkorting, maar bij voorkeur de omweg. De onvermoeibare terrier is keen on  balspelletjes. Hiermee kan hij zijn tomeloze energie kwijt. Het meest doe je hem een plezier met jachttraining en jachtwerk. Tijdens jachttraining klimt en klautert de hond richting een namaak vossenhol, waar voor de doorzetter een heuse vossenvacht als trofee wacht. Recreatief zwemmen, vindt hij een verkwikkende bezigheid. Agility en flyball zijn prima alternatives voor jachtpartijen, hoewel hij het echte werk (jagen in groepsverband) of de gegunde vrijheid tijdens uitjes in de natuur, vanzelfsprekend boven alles verkiest. Littekens verkregen tijdens het werk zijn toegestaan, jouw Scarface is niet kleinzerig.

Gezondheid en verzorging 

De ideale standards van de Parson Russell Terrier zijn een hoogte van 14 inch (36 cm) voor de boy en voor de bitch 13 inch (33 cm) met een marge van 2 cm (1 inch is 2.54 cm). De gedroomde omvang is een maatje minder dan een vossenhol. Meten is weten: de correcte maat is een paar middelgrote handen die de borstkast sluitend omspannen. De erkende PRTCN volgt de ontwikkeling van het ras en laat gezondheidsonderzoeken van de overzichtelijke populatie uitvoeren. Uitkomst: hun geliefde hond blijkt genetisch kerngezond. Fokdieren worden preventief onderzocht op het voorkomen van patella luxatie, ondanks dat deze anatomische afwijking bij het ras praktisch is uitgeroeid.

Maintenance. De Parson Russell Terrier met het innemende brutale koppie is blessed met drie haarstijlen: brokencoated, glad- en ruwhaar dat van nature stug, vlak, recht, en dicht ingeplant is. Alle drie zijn ze voorzien van een ondervacht en Scotchgard (weersbestendig) behandeld. De getrimde (nooit knippen) beharing moet er natural uitzien en wordt halfjaarlijks geoogst. De brokencoated is een gladde, dichte ondervacht met als bovenvacht langer stug haar, vooral op de rug, wat meestal twee keer4 per jaar eenvoudig te plukken is. Bok de gladharigen kunnen tijdens de ruiperiode een rubberen roskam of een rubberen handschoen haaruitval bespoedigen. Begin al vroeg met plukken van de kokosmat, dit komt later de vacht ten goede. Door vroegtijdig de hond te laten wennen om op een tafel te staan en verzorgd te worden, is voor beiden een hondenleven lang gemak. De Parson Russell Terrier is leverbaar in de kleuren wit, of overwegend wit met tan, lemon, of zwart (driekleurige) aftekeningen die bij voorkeur op hoofd en bij de staartaanzet gesitueerd zijn.