donderdag 4 maart 2021

AFVALRACE



(P)opmaat: zolang ze door de draadopening kan is ze slank genoeg

Eten is bij de mens duidelijk gerelateerd aan emoties. De genoegdoening van een hemelse reep chocolade of zaligmakend ijs wanneer we ons minder prettig voelen (en het onherroepelijke schuldgevoel daarna) is ons allemaal welbekend. Evenals het gezellig samen tafelen waardoor men meer eet dan gebruikelijk. Het gevolg van overmatig consumeren - meer calorieën innemen dan verbranden -  heeft overgewicht tot gevolg. Daar bestaat helaas maar een remedie voor: de vastenactie. Met andere woorden: diëten in combinatie met meer lichaamsbeweging.

Emoties hebben een navenant effect op het eetpatroon bij honden. Door rigoureuze veranderingen in hun leven kunnen het alleseters worden: de meest bizarre voorwerpen worden dan naar binnen geslokt. Van verliefde reutjes is bekend dat ze halsstarrig voedsel weigeren. En tijdens barre en koude tijden leggen honden instinctief vetreserves aan. Enkele kieskeurige eters daargelaten, smikkelt het gros van de honden graag en mateloos. Voordeel is dat honden zelf geen boodschappen kunnen inslaan of de handigheid hebben om de koelkastdeur te openen. Toch zijn er nogal wat honden met overgewicht. Het kan niet anders dan dat hun goedgeefse eigenaren hier (goedbedoeld) debet aan zijn.

Het lijkt wel of iedereen in de lente aan de lijn doet. Het winterspek dat in de voorbije maanden heeft aangezet, moet eraf. Voor honden die te strak in hun vel zitten, is het de hoogste tijd voor een afvalrace. De uiteindelijke beloning: energiek, fit en gezond.  Wat wil je als vrolijke viervoeter en liefhebbende eigenaar nog meer! Voor honden bestaan er jammer genoeg geen dieetgoeroes of populaire afslankkuren. Daarom schrijven we enkele beproefde recepten voor:

Wegen

Zet je hond regelmatig op de weegschaal. Zo voorkom je dat de hond ineens veel te zwaar is en er drastische maatregelen genomen moeten worden. Ben jezelf niet in het bezit van een weegapparaat, check het gewicht van de hond dan om de twee maanden bij de dierenarts - meestal bevindt zich er wel een in de wachtkamer. Het is tevens een mooie gelegenheid om je hond te laten ervaren dat een bezoekje aan de dokter niet altijd vervelende consequenties hoeft te hebben.

Samen vasten: ga zelf ook op de weegschaal

Lijstje

De meest gehoorde term luidt: ‘Mijn hond krijgt bijna niks’. Noteer elke dag exact wat de hond voorgeschoteld krijgt. Je zult versteld staan wat hij in een dag naar binnen schrokt. Overgewicht bij honden is net zo ongezond als bij de mens. Het belast onnodig de gewrichten en ‘zware jongens’ hebben meer kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes. Een zaak van gewicht dus om je hond slank te houden!

Samendoen: ieder z'n eigen lijstje

 Lichaamsbeweging

Beweging is goed voor de vetverbranding en je wordt er fitter door. Maak vaker een ommetje of een boswandeling.  Laat de hond ‘werken’ voor zijn voer door middel van apporteren, zoeken, kunstjes, spelletjes. Fiets, step of jog met je hond indien zijn conditie dit toelaat.

Afmeten

Meet het dagelijkse voer in afgepaste hoeveelheden in plaats van zomaar wat in zijn voerbak te kieperen.

Belonen

Elk pondje gaat door het mondje. (Belonings)koekjes tel je altijd mee bij het berekenen van de dagelijkse voedselbehoefte. Of beloon met stukjes vlees of vis. Kook bijvoorbeeld kipfilet gaar en snijd er kleine dobbelsteentjes van die je in een afgesloten bakje koel bewaard. Voor onderweg kun je wat blokjes in een plastic zakje/doosje doen.

Onderweg

Ben alert en zorg dat de hongerige hond zich op straat niet aan verkeerde etenswaren kan vergrijpen, want hij zal nu geen gelegenheid voorbij laten gaan om een smakelijk hapje te verorberen. Vertel wandelaars die jouw hond op een koekje willen trakteren dat hij op dieet is.

Porties

Heb je moeite met de hond minder vaak wat te geven? Reduceer dan de porties, en verdeel ze over meerdere keren per dag. Op die manier kun je de hond toch steeds wat aanbieden. Bied hoogwaardig blik- of natvoer aan. Doordat dit meer vocht bevat, lijken de porties dubbel zo groot.

Kliekjes

We hebben eeuwig een excuus. Overvloedig inkopen doen of het koken in te royale hoeveelheden worden gezien als acceptabele vrijbrief om je trouwste vriend voor jou te laten recyclen. Voer de hond geen tafelrestjes.

Jij: kook op maat, stop met eten als je verzadigd bent, gooi voedsel dat over is in de kliko of bewaar restjes om de dag erop een origineel gerecht of soepje mee te maken. 

Tussendoortjes

Dacht je dat speciale hondenkoekjes goed voor een hond zijn? Hondenkoekjes bevatten helaas ook vet en koolhydraten. Diverse merken hondenvoer voeren wel caloriearme koekjes of gedroogd vlees in hun assortiment. Laat tussendoortjes liever achterwege. Bepaalde rituelen, zoals een koffie-uurtje waar de hond ongetwijfeld op een kaakje getrakteerd wordt, zijn moeilijke momenten. In plaats van een koekje kun je de hond een bakje kippenbouillon geven of een geurig bot waar hij zich (dagen) mee kan amuseren. Zo combineer je verzadiging met bezig zijn.

Samen: doe mee met je hond en neem zelf geen zoete tussendoortjes

Sperziebonen

De gedachte achter het geven van sperziebonen uit blik is dat ze weinig energie en veel vocht bevatten, waardoor de hond een vol gevoel krijgt en niet gaat bedelen. Door enkel sperziebonen te eten, krijgt de hond onvoldoende voedingsstoffen binnen die hij juist nodig heeft. Bovendien kan de hond buikklachten krijgen. Koop liever hoogwaardig dieetvoer dat extra componenten bevat om af te vallen. Combineer je het geven van sperziebonen met zijn verminderde portie gewone voer voor een of twee weken, dan is er niks aan de hand. Ideaal voor honden die in geringe mate moeten vermageren. Voeg eventueel wat bouillon toe (niet stiekem vette jus over de bonen schenken!).

Jij: Vezelrijke producten geven een vol gevoel en je darmen zijn er blij mee.

Vasten

Het is geen probleem als je hond een maaltijd overslaat: je wilde immers minderen. Houd vol als hij bij het proeven van zijn nieuwe dieetvoer in hongerstaking gaat omdat hij het zogenaamd niet lust. Laat je niet verleiden om toch iets anders (erbij) te geven. Zodra hij honger krijgt eet hij vanzelf.

Die eet goed

Heeft je hond flink overgewicht, dan is de beste oplossing een bezoek aan de dierenarts. Stel in overleg met hem of haar een allesomvattend kuurplan samen: wegen en bewegen, dosering (dieet)voer, controle en conditie peilen. Een belangrijk punt is dat de eigenaar zo een stok achter de deur heeft om vol te houden. Bij de dierenarts is uitgebalanceerde dieetvoeding verkrijgbaar die weinig calorieën, maar wel alle voedingsstoffen bevat die een hond nodig heeft. Bovendien zitten er in dit speciale voer toegevoegde vezels, waardoor er sneller een verzadigd gevoel optreedt.

Jij: volg een gratis online afvalprogramma om door te zetten. Check bijvoorbeeld foodsisters voor gevarieerde en gezonde koolhydraatarme menu's.

Finish

Hoe de hond finisht hangt af van het doorzettingsvermogen van de eigenaar. Het kardinale punt is om de smekende hondenblik en kwijlende bek te weerstaan. Zelf meelijnen kan helpen. Wanneer mijn hond om iets eetbaars vraagt, is mijn onwankelbare antwoord: ‘Juist omdat ik heel veel van je hou, krijg je niks’. Probeer het eens. Het werkt … vooral voor de baas. Succes!

onze kostgangers

Om inzicht te krijgen in de eetgewoonten van jouw hond kun je in onderstaande lijst lezen in welke categorie jouw lekkerbekje valt.

De bottenkraker: een echte carnivoor. Jaagt desgewenst zelf zijn verse maal bij elkaar indien hij thuis uitsluitend droogvoer voorgezet krijgt.

De brokkenpiloot: Navigeert behendig tussen de brokken en de - door een attente eigenaar -toegevoegde stukjes kipfilet door. Peutert met uiterste precisie het vlees eruit en laat de rest voor de baas.

De doorbijter: een trage herkauwer met een goede spijsvertering. Neemt uitgebreid de tijd om elk brokje apart tot gruis te vermalen voordat hij het doorslikt.

De fijnproever: is een hond met smaak. Zijn gevarieerd menu bestaat uit exquise liflafjes op gastronomische wijze bereid; alleen voor culinaire hoogstandjes komt hij zijn mand uit. Deze likkebaardende smulpaap is merkvast.

De grazer: Neemt naast de dagelijks kost, graag een hapje van de saladebar van Moeder Natuur. Graast omdat hij groenvoer als toegevoegde waarde ziet; heeft geen last van zijn maag, zoals velen denken.

De kieskauwer: eet met lange tanden. Er staat altijd een volle bak tot zijn beschikking, waar hij doorgaans niet naar taalt.

De knoeier: is een slordige en matige eter. Er ligt meer langs de voerbak dan erin. Zijn bakje ziet er nooit ‘gelikt’ uit. Wanneer de baas het huis zonder hem verlaat, wordt de achtergelaten versnapering pas verorberd als de baas terug is.

Het koekiemonster: is een vrijpostig type. Hij is dol op smikkelen en kent zijn pappenheimers. Neemt zelfs koekjes van vreemden aan.

De kruimeldief: vindt zelfs nadat je gestofzuigd hebt altijd wel ergens een kruimeltje of vergeten brokje onder de bank of in een hoekje van de kamer. Heb je een bordenwasser nodig dan is hij de geschikte kandidaat.

De mee-eter: is een echt gezelligheidsdier. Hij kan niet wachten tot zijn baas heeft gesoupeerd en schranst daarom tegelijkertijd, al dan niet aan tafel, mee. Deze gast wordt graag in het bijzijn van andere honden gefêteerd.

De neus: spoort dierlijke en menselijke uitwerpselen op en consumeert deze. Hij drijft zijn baas tot wanhoop met zijn slechte gewoonte. Deze moet tegen zijn zin in draconische maatregelen nemen zoals het gebruik van een muilkorfje. Als ongewilde toegift geniet de baas thuis van een winderige hond.

De ouwe snoeper: een hond op vergevorderde leeftijd die nog slechts drie dingen wil: regelmaat, rust en vaste voedertijden. Slaat nooit een maaltijd over. Vestigt zijn hoop op de baas die hem, de korte tijd die ‘m nog rest, wil verwennen met zachte delicatessen vanwege zijn incompleet gebit.

De slokop: andere gebruikte benaming voor dit hap-slik-weg type is veelvraat. Schrokt gulzig met één tonghaal zijn voerbak leeg. Zelfs groente, fruit en medicijnen slikt deze immer hongerige alleseter voor zoete koek. Er kleeft een nadeel aan. Hij heeft nooit genoeg en omdat hij werkelijk alles eet, is buiten de deur niets veilig voor hem.

De snacker: deze corpulente hond bedelt onophoudelijk voor tussendoortjes en heeft dankzij zijn smekende ogen altijd succes. Zijn motto: ‘die eet goed’.

De mogelijkheid bestaat dat jouw hond zich niet in één vakje laat stoppen, maar een combinatie is van voorgaande types: dan ben je helemaal het (varkens)haasje!

je hond vet voeren is dierenmishandeling, bovendien verkort het zijn leven