vrijdag 5 maart 2021

CHOW CHOW

 

Dubbel

In het oude China hadden honden een verdomd lage status. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar Chow Chows werden er eeuwenlang gefokt voor de vleesconsumptie en hun bontjas. Met dit gegeven in het achterhoofd is het daarom niet verwonderlijk dat de hond met de duplicate naam zich zo dubbel opstelt: toegenegen aan diegenen die hij vertrouwt en terughoudend tegenover vreemden.

Herkomst en geschiedenis

De Chow Chow (FCI groep 5, Spitsen en oertypen, sectie 5, nummer 205) behoort tot de oerrassen die genetisch het dichts bij de oorspronkelijke gedomesticeerde wolf staan. Hij is verwant aan de noordelijke Spitsen, maar kent ook wat dogachtige trekken. De Chow Chow is al ver voor het begin van onze jaartelling in de (volks)republiek bekend, voornamelijk als pels- en vleesleverancier. Ondanks dat de hond gaandeweg als scheepshond, kinderoppas, jachthond, sledehond en waakhond werd ingezet, dankt hij zijn naam aan het eerstgenoemde. Chow betekent namelijk: voer. Door het isolement waarin China lang verkeerde, gingen de eerste Chow Chows pas rond 1800 de aardbol over. Het ras werd wijd en zijd bekend na in 1925 te zijn uitgebracht op Crufts, werelds grootste hondententoonstelling. Tegenwoordig wordt de Chow Chow vooral als gezelschapshond gewaardeerd.

Het ras trekt de aandacht met zijn blauwe tong (in een liefst geheel donkere mond). Het geheel eigen loopje met relatief korte passen: steltachtig gangwerk waarvoor de steile achterhand verantwoordelijk is. De scowl, de voorhoofdsrimpel die een fronsende ietwat wrange hooghartige expressie in zijn Mongoolse gelaat geeft door de plaatsing van de oren.

Karakter

De Chow Chow is de Aziaat ten voeten uit: uiterlijk onbewogen en ongenaakbaar, onderhuids vol vuur en temperament. De hoedanigheden van de levendige leeuw zijn verder: waardig, zelfstandig, gevoelig voor kritiek, en onafhankelijk. Chow Chows zijn nogal ingenomen met zichzelf. Ze gaan graag hun eigen gang en vinden het prettig dat alles gaat zoals ze dat gewend zijn. Deze hang naar harmonie is beslist verbonden met de Yin Yang filosofie uit de Chinese astrologie. Daarnaast heeft de Chow Chow het excuus dat hij in beginsel niet als gezelschapsdier of werkende hond gehouden werd. Gehoorzaamheid en mensvriendelijk waren destijds geen issues, om het zachtjes uit te drukken. De moderne Chow Chow heeft trouwens een inhaalslag gemaakt. Die ietwat autistische trekjes zijn door welwillende eigenaars redelijk om te buigen door de hond vanaf pup in zijn eigen tempo sociale vaardigheden bij te brengen. Aan het geregelde aanbod herplaatsers valt af te lezen dat menige eigenaar zich verkijkt op het opbrengen van begrip en geduld die bepaalde eigenaardigheden van de Chow Chow vragen. Een hond voor de liefhebber: als je hem raakt, gaat hij volledig voor jou.

Sociaal gedrag

De gemiddelde Chow Chow blijft liever op de achtergrond. Behalve op shows waar de hond met pretenties graag schittert. In de regel is hij beschaafd en geduldig. Door zijn afwachtende natuur zal hij niet gauw op iemand of iets afgaan. Een pre voor wandelaars die een hekel aan enthousiaste tegen-zich-opspringers hebben. Mensen die gecharmeerd zijn van het wollige uiterlijk en de wollebol willen aanhalen, worden terstond teleurgesteld. De eigenzinnige Chow Chow gedraagt zich vrij onverschillig, zelfs afwijzend tegenover vreemden. Bovendien heeft hij zijn eigen voorkeuren voor bepaalde personen. Het is goed- of afgekeurd: een tussenweg bestaat niet. Mag hij zich op vrijwillige basis introduceren dan kan het zomaar zijn dat hij genegen is om zich te laten aaien. Een kennismaking forceren werkt averechts. Dat hij selectief is in hondenvriendjes (hij negeert andere honden liever) spreekt voor zich. Dubbelen zit er zelden in.

Omgaan met kinderen en huisdieren hangt of van het type hond, zijn opvoeding en de omstandigheden, óf kinderen en aanwezige beestjes hem niet storen. Voor zijn eigen mensen die hem in zijn waarde laten, is de stronteigenwijze Chow loyaal en vriendelijk. Om de medewerking van de vroegwijze Chow te verkrijgen, is het noodzakelijk dat je zijn aandacht kunt vangen. Trainen op aandacht versterkt de relatie. Om een warme band en wederzijds begrip op te bouwen, is het zaak dat de eigenaar (be)geleiding en veiligheid biedt. De Chow wordt (onterecht) aangeduid als van het één op één slag. Ze kunnen wel degelijk dubbelspel spelen en zich aan meerdere mensen hechten. Overgaan tot overdreven protectie van een uitverkoren gezinslid behoort daarbij tot de mogelijkheden.

Opvoeding en beweging

Humor, inventiviteit, engelengeduld, fairness en een laag verwachtingspatroon qua gehoorzaamheid hebben, zijn ideale eigenschappen voor een Chow Chow eigenaar. Het stijfkopje wordt een dwarsligger als er druk op hem wordt geoefend. De langzame xuésheng (leerling) zal uitsluitend taken uitvoeren waarvan hij overtuigd is dat die zinvol zijn. Zijn lǎoshī (meester) plezieren kan daar onderdeel van uitmaken, hoewel soepel meewerken niet zijn sterkste punt is. Hun onomkoopbaarheid wat voertjes betreft, bemoeilijk daarbij de vorderingen in het leerproces. Een hardhandige aanpak in plaats van een respectvolle behandeling kan een venijnige reactie uitlokken. Toch vraagt het ras een intensieve (consequente) uitgebreide en voortdurende opleiding in zowel socialisatie als gehoorzaamheid. Aan de eigenaar de dankbare taak om dat voor elkaar te krijgen. De basiscommando’s zullen elke Chow Chow ‘met bloed zweet en tranen’ bijgebracht kunnen worden. Wil je serieus verder trainen dan hangt het van de gelukkige combinatie gôu (hond) en eigenaar af of dat een successtory wordt.

Chow Chows worden voornamelijk aangelijnd uitgelaten. Dit vanwege hun jachtpassie, hun tegendraadsheid en hun vaak moeizame contact met andere honden. Wandelen doen ze met een krachtige gang, waarbij de achtervoeten slechts lichtjes worden opgetild. Ze scheren als het ware over de bodem. Qua beweging volstaan dagelijkse kortere wandelingen. Er bestaan Chow Chows die uitkijken naar de wekelijkse kilometerknallers. Heel ambigu, want de Chow Chow is best lui aangelegd. Binnenshuis zijn ze relatief inactief en verpozen ze op de vloer of op een kleedje: de aangeschafte mand blijft vacant. Buitenshuis (in de tuin of op het balkon) kunnen ze zich uren ophouden met beuzelarijtjes. Dit lijkt tegengesteld aan hun uitmuntende waakkwalilteiten, maar de Chow Chow is gewoon te laks om veel te blaffen.

Door de platte snuiten met korte neuzen én een te weelderige vacht hebben Chow Chows het overdreven gauw warm en kunnen ze bovendien moeilijk afkoelen. Bij warm en zonnig weer luidt het devies: overdag niet te lang buiten, vroeg in de ochtend en ‘s avonds uitlaten, in de koelte van de schaduw of binnen voor de ventilator of in een ruimte voorzien van airconditioning verblijven.

In het straatbeeld zie je de Chow geregeld vergezeld van bedaarde oudere jongeren. De perfecte twee-eenheid. Ze hebben veel gemeen: ze houden van rust, natuur, goede manieren en stabiliteit. Ze zijn gesetteld en hebben zeeën van tijd beschikbaar om te investeren in de vorming van hun eigengereide hond.

Gezondheid en verzorging

Entropion is een bekend probleem bij de Chow Chow. Onder die erfelijke aandoening wordt het naar binnen krullen van (een deel van) de ooglidrand verstaan. Er bestaan verschillende vormen, ingedeeld volgens de uitgebreidheid van het omkrullen. Vaak is enkel het onderooglid omgekruld. Men spreekt van een mediaal entropion als het ooglid langs de neuskant is omgekruld. Soms krullen zowel de boven- als de onderoogleden om.

Bij de Chow Chow komen relatief veel kniebandproblemen voor. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de kwaliteit van het kruisbandweefsel. Zie erop toe dat je de opgroeiende pup niet overbelast door te veel beweging. Dit kan op termijn schadelijk zijn voor de ledematen en gewrichten.

Patella luxatie is een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen: het van de plaats schieten van de knieschijf, waarbij deze naast het gootje kan komen te liggen waar hij normaal in hoort te zitten. Het vaakst komt de incidentele (habituele) vorm voor, waarbij de knieschijf naar binnen schiet. Men onderscheidt verschil in ernst (graad) en richting waarin de knieschijf zich verplaatst. Afhankelijk van die mate wordt vastgesteld of er sprake is van overgangsklasse dan wel graad 1 t/m 4. Bij de laatste is er sprake van een voortdurende verplaatsing van de knieschijf waarbij deze niet eens meer op zijn plaats te krijgen is.

De Chow Chow is er officieel in zes kleuren: rood, zwart, crème, fawn, blauw wit komt niet meer voor. De uitdossing is lang- of kortharig en voorzien van vorstelijke manen. De hond mag niet te rijk behaard zijn zodat: het activiteit beleert, narigheid geeft bij broeierig weer, of allergieën en hotspots tot gevolg heeft. De Chow Chow is katachtig schoon op zichzelf. Hierdoor kunnen hotspots in combinatie met een klamme vacht de kans krijgen

Een hotspot is een plotseling ontstane vochtige huidontsteking, die zich beperkt tot een lokale plek. De vurige nattige rode of gele plek waar haren ineens kunnen verdwijnen, ontstaat in eerste instantie doordat vuil en micro-organismen zich (bij warmte) gemakkelijk nestelen in dikke lang vochtige aan elkaar klevende haren. Het leidt tot de groei van bacteriën, schimmels en gisten die weer huid- en vachtproblemen veroorzaken. Ook vlooien, irriterende substanties of jeukende ontstoken anaalzakjes kunnen de aanleiding vormen. Zelfbeschadiging van de pijnlijke huid (door overmatig likken, krabben, bijten) speelt een grote rol bij deze aandoening. In medische termen spreekt men daarom van pyotraumatische dermatitis. Droog de Chow Chow na een dip in het water of een regenbui daarom goed af - ook tussen de tenen. Föhn eventueel na.

Het onderhoud van de dikke bos haar bestaat uit wekelijks kappen: overdreven borstelen en kammen kan een kunstmatige rui tot gevolg hebben. Als de hond vanaf pup de vachtverzorging als plezierig ervaart, hebben jullie daar beiden een hondenleven lang profijt van. Belet de vacht bij de broek, achter de oren en onder de ellebogen te gaan klitten. Gaat je hond op sjiek dan kun je losjes de slicker of grove kam over de bovenvacht laten glijden.

 

Ben je net als de Chinezen bijgelovig? Ga dan voor geluksnummer 8: hier een dubbel aantal bolletjes op elkaar, in het Chinees een duo spiegelende schuine pootjes. Beproef je geluk bij een van de twee door de Raad van Beheer erkende Nederlandse belangenbehartigers: de Chow Chow vereniging Holland (www.ccvh.nl) en de Nederlandse Chow Chow Club (www.nederlandsechowchowclub.nl).