zondag 21 maart 2021

HOND AANGEBODEN


CONTROLE

Neem je een tweedehondsje via de erkende weg zoals een asiel of rasvereniging dan mag je een gedegen voorlichting verwachten. Koop je een hond bij een onbekende 'particulier' dan zul je op jouw eigen mensenkennis moeten afgaan. Je kunt niet ‘in’ de hond kijken, maar aan de buitenkant valt wel degelijk het een en ander af te lezen:

Kreeg de hond voldoende beweging? Bekijk de voetzolen van de hond. Naarmate de hond op straat loopt worden de kussentjes ruwer. Zachte kussentjes kunnen wijzen op weinig uitloop of uitsluitend wandelen op een zachte ondergrond zoals een grasveld. Bekijk de nagels en klauwtjes van de hond. Zijn deze voldoende afgesleten of (te) lang.

Heeft de hond een passend gewicht? Te mager kan duiden op ondervoeding of ziekte zoals een worminfectie. Overgewicht kan duiden op te weinig beweging of verkeerd voeren.

Betast de hond. Let op zijn reactie terwijl je zachtjes drukt. Laat hij het overal toe of gromt, kreunt hij van ongemak of pijn.

Strijk door de haren van de hond. Werden deze regelmatig geborsteld? Klitten in de vacht of vervilting duiden op gering onderhoud.

Controleer het gebit van de hond. Laat de hond dit toe dan is hij gewend om zich in de bek te laten kijken of werden zijn tanden regelmatig gepoetst. Het tandvlees dient zachtroze uitzien. De tanden behoren wit en vrij van tandsteen te zijn - tanden van oudere hond zijn gelig verkleurd. Een hond met een gezond gebit heeft een frisse adem.

Let op de algehele houding van de hond: is hij schuw, vijandig, opdringerig of toont hij zich open en vrij.

CHECKLIST

Neem voordat je op bezichtiging voor een tweedehandsje gaat de praktische checklist mee, zodat je niks vergeet te vragen. Met name de antwoorden betreffende jouw persoonlijke situatie plus zijn toekomstige omgeving zijn relevant om de hond in de toekomst goed te kunnen laten functioneren.

-  Wat is de achtergrond van de hond?

-  Bestaat er informatie over de reden van afstand doen?

-  Rasinformatie

-  Heeft de hond (specifieke) verzorging nodig?

-  Verhaart de vacht?

-  Laat de hond borstelen en wassen toe?

-  Hoe is de toestand van het gebit?  Is er sanering nodig?

-  Laat de hond gebitsverzorging zoals tandenpoetsen toe?

-  Wat zijn de eetgewoontes? Zoals de naam van zijn eigen huismerk voer, 

   hoe vaak eet de hond per dag en op welke tijdstippen?

-  Heeft de hond veel of weinig behoefte aan aandacht?

-  Is de hond (hyper)actief of juist rustig?

-  Hoe vaak en op welke tijdstippen werd de hond uitgelaten?

-  Is de hond gewend om langs de fiets te lopen?

-  Luistert de hond voldoende om zonder lijn te lopen?

-  Heeft de hond jachtinstinct? Is het een trouwe hond of een wegloper?

-  Zijn er bepaalde routines of gewoontes?

-  Heeft de hond favoriete speeltjes of spelletjes?

-  Hoe wordt de hond beloond en eventueel gecorrigeerd 

-  Zijn er cursussen gevolgd?

-  Noteer de commando’s die voor de hond werden gebruikt.

-  Kan de hond goed met (kleine) kinderen opschieten?

-  Kan de hond met soortgenoten overweg?

-  Hoe gedraagt de hond zich ten opzichte van andere dieren?

-  Vindt de hond autorijden fijn of wordt hij wagenziek?

-  Kan de hond probleemloos enkele uurtjes alleen thuis blijven?

-  Wat zijn de plus- en minpunten van de hond?

-  Stelt de hond bepaalde eisen aan zijn verblijfplaats?

-  Is de hond waaks? Is het een blaffer?

-  Goede en slechte ervaringen opschrijven

-  Is de hond ergens panisch of bang voor ?

-  Is de hond gezond? Heeft hij lichamelijke gebreken, kwaaltjes of allergieën?

-  Vraag naar het vaccinatieboekje van de dierenarts

-  Informeer naar medicijnengebruik, inentingen, worm- en vlooienkuur en

   papieren zoals een stamboom, paspoort of verzekering. 

-  Zijn er eventuele schriftelijke observaties of aanbevelingen van (gedrags)deskundigen  

    aanwezig?

TIPS

Bij een eerste kennismakingsbezoek kun je enkele heerlijk geurende koekjes of een stukje worst in je jas- of broekzak stoppen. Of wrijf lichtjes je handen in met Frolic. Honden die moeten worden overgehaald om contact te maken, kun je hiermee net dat ene zetje geven.

Na de eerste ontmoeting met jouw aanstaande hond kun je een kledingstuk, knuffel of plaid achterlaten met jouw lichaamsgeur. Bij het vervolgbezoek of wanneer je de hond gaat ophalen, is jouw luchtje voor de hond al herkenbaar en vertrouwd.

De reden waarom de vorige eigenaren afstand deden van hun hond is, in principe, alleen van belang indien er een probleem bij de hond ligt. Is er een probleem met de hond, vraag dan wat er door hen aan gedaan is om dit op te lossen.

Er wordt zelden bij de andere kant van het verhaal stilgestaan: eigenaren die - onvrijwillig - afstand van hun hond moeten doen. Door onvoorziene omstandigheden zoals ziekte kan het zijn dat een hond op de plek waar hij woont, niet kan blijven. Houd rekening met de gevoelens van deze mensen. Vooral kinderen binnen een gezin kunnen het moeilijk hebben met het (gedwongen) afstaan van hun trouwe maatje.

MATCH!

De zoektocht was succesvol. Hond en baas hebben elkaar gevonden in de perfecte match. Als kersverse zorgzame eigenaar zul je de nieuwe aanwinst allerlei zaken willen bijbrengen: wat verwacht jij van de hond en wat mag deze van jou verwachten. Het zou jammer zijn als door onwetendheid of onkunde zaken verkeerd worden aangepakt. Daarom een opsomming van de  allerbelangrijkste aandachtspunten:

warme ontvangst/eerste indruk

Respect dwing je niet af, dat moet je verdienen. Een liefdevol begin schept meteen vertrouwen, al zal de hond dat nog niet meteen tonen. Blijf de eerste dagen en nachten sowieso in zijn nabijheid totdat hij een beetje gesetteld is. Overlaad hem met liefde* waardoor hij jou associeert met positieve gevoelens. Is de hond stabiel genoeg om veranderingen aan te kunnen? Bouw (eventueel) stapsgewijs af naar de verblijfsituatie waar je naartoe wilt. *Liefde (niet te verwarren met verwennerij) uiten kun je op vele manieren. Het gaat erom dat de hond zich zeer gewenst voelt.

Structuur en houvast bieden

Van de een op andere dag komt de hond in een wildvreemde wereld terecht van onbekende mensen, vreemde geuren, een andere (lichaams)taal en zonder de bekende routine. De hond weet (nog) niet wat er in de nieuwe situatie van hem wordt verlangd. Geef grenzen aan, maar laat hem vooral merken dat je met heel je hart van hem houdt.

Observeren en bijsturen

Leer je hond kennen door hem goed te lezen: wat vindt hij fijn, waar is hij goed in en waar heeft hij moeite mee. Als je dat weet, kun je hierop anticiperen voordat zaken uit de hand lopen. 

Geduld hebben en tijd geven

Een band smeden heeft tijd nodig. Verlang niet te snel iets terug van je nieuwe hond. Vertrouwen moet groeien en van beide kanten komen. Overvoer de hond niet met prikkels en blijf altijd positief. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie samen plezier beleven. Daar heb je immers een hond voor aangeschaft!