dinsdag 8 december 2020

VLEKKIE

Een vage kennis laat geen gelegenheid voorbij gaan om te verhalen over wat zich bij een ver familielid in de oorlogsjaren afspeelde. Het betreft hier de enigszins geromantiseerde versie over de legendarische hond Vlekkie, waar we van blijven smullen. Volgens de overlevering ging het zo. In de Hongerwinter van ‘44 stond iedereen op rantsoen en overleven was moeilijk. Veel mensen in de grote stad lieten, uit mededogen, hun hond afmaken zodat deze niet van de honger zou omkomen. De pientere fiksmix waar het hier om handelt ontsprong de dans door te ‘heulen’ met de vijand. Geen tulpenbollen of aardappelschillen voor hem, maar kliekjes van Duitse soldaten.

Elke middag sloop hij onder de kale heg naast het leegstaande kolenhok door, om net voor het donker, weer huiswaarts te keren. Voorheen was het trouwe beest altijd honkvast geweest, maar zijn baas liet hem gaan in de hoop dat hij toch ergens wat maagvulling kon bemachtigen. Dat deed hij, en de hond die voorheen vel over been was, kreeg allengs weer wat spek op de ribben.

Zijn inmiddels nieuwsgierig geworden baas wilde graag weten hoe en waar zijn hond aan proviand kwam en volgde hem bij een volgende gelegenheid op veilige afstand. Het bleek dat zijn fiksmix, in ruil voor stukjes worst of brood, zijn kunstjes vertoonde aan jonge Duitse soldaten die in de buurt gelegerd waren. Vlekkie hield zijn kopje aandoenlijk schuin, en bedelde door kaarsrecht en mooi op te zitten. Ingenieus ving hij alle toegeworpen etenswaar en verdiende hiermee letterlijk zijn brood. Als toegift of uit dankbaarheid wuifde hij met zijn voorpoot. Hij bleef op zijn hoede en echt vertrouwen deed hij de jongens niet. ‘Pootjes geven’ wilde hij niet, terwijl hij dat wel kon. Het was duidelijk dat hij voorzichtig was met te dicht in hun komen. Voor de verveelde soldaten die genoeg te eten hadden, was het een dagelijks verzetje, voor de dappere hond was het levensbelang. Vlekkie overleefde dankzij zijn escapades de oorlog en stierf in de armen van zijn baas op de memorabele leeftijd van twintig jaar.