zondag 17 januari 2021

BRONCO BILLY

 

Het jonge stel vond de Duitse herder toen ze hun eigen Mechelaar uitlieten in het bos. De vacht van het oude beest zag er onverzorgd uit en hij was vel over been. Met lekkertjes konden ze de schuchtere hond mee naar de auto lokken. Hun eigen hond mocht voor deze speciale gelegenheid voorin, de vondeling vleide zich met een van de baasjes op de achterbank. Thuis belden ze meteen alle relevante telefoonnummers, nergens bleek de hond als vermist opgegeven. Omdat de lieve hond, die ze inmiddels Bronco hadden genoemd, geweldig kon opschieten met hun eigen hond mocht hij blijven. Alles beter dan een verblijf in een kil hok van het regionale asiel.

Best lang verbleef de hond al bij hen. Dankzij hun toewijding was hij weer opgefleurd en redelijk aan gewicht bijgekomen. Billy en Bronco gedroegen zich als lievelingsbroers. Het stel geschatte de kans dat zich nog iemand voor de herder zou melden heel gering in. Blij toe.

Totdat een lallende Duits sprekende man, aan de telefoon hing. Op onbeleefde toon vroeg hij of hun Duitse herder bij hen verbleef. Hadden ze maar ontkend. Hij eiste zijn ‘undankbares Stück Mistvee’ terug. Pas na een week verscheen een naar alcohol riekende bejaarde man aan de deur. De negenjarige waakhond was uit de buitenkennel op hun sloperij ontsnapt waar hij sinds zijn puppytijd zat opgesloten. De hond had hij direct als vermist opgegeven. Door het gebrek aan grensoverschrijdende samenwerking tussen de asielen, wist hij pas sinds kort dat zijn hond gevonden was. Het was vreselijk om te zien hoe angstig de herder op zijn ongevoelige baas reageerde. Het stel bood de baas geld, veel geld. Steekhoudende argumenten om de hond bij hen te houden werden genegeerd Hij weigerde de hond af te staan. Er werd met de instanties gebeld: ze waren wettelijk verplicht de hond mee te geven. Ze konden niets anders. Met een droef hart gaven ze de hond mee. De aangeboden mand en speeltjes hoefde de man niet: hij was maar een hond. Nooit zijn ze meer langs geweest. Hem zien en niet kunnen helpen zouden ze onmogelijk kunnen verdragen.