maandag 25 januari 2021

STAMBOOMPUPS

Tegenwoordig neem je als capabele eigenaar adequate voorzorgsmaatregelen tegen een ongewenste zwangerschap.  En stamboomnestjes worden sowieso gepland en aangemeld. Het is de bedoeling dat een passend paartje voor nageslacht zorgt met de juiste genen. Wij waren daarom zeer verguld met de vraag van de voorzitter van onze rasvereniging of ons reutje een van zijn teefjes wilde dekken. De uitverkorene werd onderzocht, geröntgend en gezond verklaard. Het feest kon beginnen.

Beide hondjes waren zeer gesteld op elkaar. Het was vertederend om te zien hoe de kleine Lord zijn aanstaande tijdens de loopsheid romantisch het hof maakte. Beiden waren beginners op het liefdespad. Ze hadden wel al wat oefenslagen gemaakt, maar echt ingegaan op zijn avances was ze nog niet. Toen het exacte tijdstip voor de dekking bleek aangebroken, was het echter meteen raak. Onze onervaren reu stond zijn mannetje. Bijna zaten ze, met de robuuste tuinpoort tussen hen in, aan elkaar vast.

Na korte tijd groef Contessa vanuit een soort oergevoel een nestkuil in de tuin. De echo bij de dierenarts bevestigde dat wat we al wisten: ze was zwanger. Uiteindelijk koos de aanstaande moeder toch voor de comfortabel ingerichte garage als kraamkamer. Exact op de 61e dag werden de pups geboren. Lord kweet zich uitstekend van zijn taak als kersverse paps en steunde haar tijdens de bevalling. Contessa gaf hem elke keer een snauw als ze een wee kreeg, alsof ze hiermee wilde aangeven: ‘Jij bent medeplichtig hier aan.’

De kraamtijd was een intensieve, gezellige tijd. Wij, als eigenaren van het reutje, verkeerden in de luxe positie dat we geen slapeloze nachten kenden. Wij waren er om de pups met alle leuke kanten van het leven te laten kennismaken. Hen werd een solide basis en een uitgebreide socialisatie meegegeven. Alles verliep volgens het boekje. Veel te snel waren de puppyweken voorbij en werden de nieuwe aanwinsten, die allemaal van te voren besproken waren, door de respectievelijke eigenaren opgehaald.

Contessa en haar baasjes konden na al die drukte wel wat rust gebruiken. Pas na een hele poos besloten we om weer eens een bezoekje te brengen aan Lords gemalin. Toen we de overbekende afslag naar het dorp namen, kreeg Lord onmiddellijk de bibberitus. Zijn hele lijfje trilde van opwinding aan de herinnering van die indrukwekkende gebeurtenis. We begrepen hem volledig. De kleine Lord zou best met Contessa op herhaling willen.